De minishovel is de eerste aankoop die Bas deed.
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
20 april 2023

Bas Vervuurt en zijn geliefde knikmops

In ons vakblad NOA magazine laat NOA-ondernemer Bas Vervuurt van Kunrader Steengroeve in de rubriek ‘Wat heb jij in je bus?’ zien wat zijn favoriete gereedschappen en hulpmiddelen zijn. De natuursteen bewerker showt graag de dagelijks gebruikte knikmops in plaats van zijn bus, want deze ‘medewerker’ is onmisbaar in de dagbouw groeve.

De minishovel is de eerste aankoop die Bas deed toen hij in 2017 in het bedrijf van zijn vader Marc Vervuurt stapte. “Tussen al het grotere groeve materieel valt hij haast niet op, maar deze kleine gele krachtpatser was al snel onmisbaar in het productieproces”, vertelt Bas. Naast het vervoer van pallets wordt de knikmops gebruikt voor het sorteren van de grotere (gedenk)stenen en het vegen van het bedrijfsterrein.

Vader en zoon Vervuurt

Samen met vader Marc heeft Bas de enige Kunradersteen groeve. Kunradersteen kan omschreven worden als een kalksedimentgesteente. “Kalksteen ontstaat doordat skeletten van zeedieren naar de bodem zakken en zich ophopen”, legt Bas uit. “Onder invloed van tijd, druk en temperatuur zijn deze sedimenten verhard tot gesteente.” Voordat Bas mede-eigenaar van de groeve werd, was hij facilitair manager. Hierdoor is hij altijd op zoek naar vernieuwingen: “Ik hou van creatief denken en duurzame oplossingen uitpuzzelen.” En Marc noemt zichzelf steenofiel. Marc en Bas delen de liefde voor steen en dat maakt hun een gouden duo.

Een toppertje!

“Omdat ik machinegek ben hebben we de minishovel laten spuiten in onze huiskleuren en voorzien van de nodige opties”, vertelt Bas. “Hij draait al gauw 1100+ uur per jaar. Echt onmisbaar tijdens ons werk in de dagbouw groeve.”

 

Helm

Een veiligheidshelm is een standaard uitrustingsstuk in de bedrijfswagen. “Als we de bouw op moeten, gebeurt dat natuurlijk met bouwhelm en veiligheidsschoeisel”, vertelt Bas. “Ook geven we geregeld rondleidingen door onze groeve. Omdat we de enige Kunradersteen groeve zijn, hebben we naast onze werkmaatschappij ook een stichting ter behoud van de Kunradersteengroeve. Daarin hebben we op verzoek van de gemeente Voerendaal een infopoint en bieden we rondleidingen aan, met het doel meer bekendheid te geven aan het gebied én meer bekendheid te geven aan de veelzijdigheid van het product Kunradersteen. Tijdens excursies is het dragen van een helm in onze steengroeve verplicht, dus we hebben een kast vol Kunrader helmen.”

Beeldhouwbok

Je komt deze bij uiteenlopende natuursteenbedrijven tegen. “Het maakt niet uit hoeveel je er hebt staan, het zijn er altijd te weinig”, meent Bas. “Wij gebruiken graag bokken met wielen, die geschikt zijn om een flink gewicht te dragen en natuurlijk in hoogte verstelbaar zijn, zodat je altijd op de juiste hoogte kunt werken.”

Pikhouwelen - Steenbijlen

“Zien er niet alleen stoer uit in de werkplaats”, vertelt Bas”, maar ze zijn vooral handige stukken gereedschap, die we vaak gebruiken. Bijvoorbeeld om aan te geven waar de zandlagen op de steen zitten. Zo weet men in de werkplaats wat de onder-/bovenkant van de steen is.”  

Duimstok

Een duimstok ligt standaard in ieder voertuig en verspreid door de werkplaats. “Vreemd genoeg missen we regelmatig een aantal duimstokken”, meldt Bas Vervuurt. “Het is voor ons een verbruiksartikel. We gebruiken het harmonica effect van een duimstok tijdens excursies vaak bij de uitleg over de opbouw van het steenpakket in de groeve. Want de Kunradersteengroeve is gevestigd in het zogenaamde Land van Kalk, een stukje Zuid-Limburg waar de Kunradersteen het landschap in belangrijke mate heeft bepaald - en daar vertellen we natuurlijk graag en met veel passie over.” 

Hamer en beitels

Hamers en beitels zijn bij Kunrader in diverse vormen en gewichten voorhanden. “Deze zijn onmisbaar in onze werkplaats”, legt Bas uit. “Iedereen bij ons in de werkplaats heeft zo zijn eigen (favoriete) beitels en hamers. Naast hedendaagse beitels met inzetstukken van widia staal hebben wij ook nog gesmede beitels in omloop. Mijn vader verzameld namelijk oude beitels.”

Vettig wasco

Veel gebruikt in de werkplaats en op het buitenterrein voor het aantekenen van stenen. Bas: “Als een particulier bijvoorbeeld in de groeve zelf een steen komt uitzoeken, dan kunnen we die direct merken. En we gebruiken de wasco om zaagwerk af te tekenen. Wij gebruiken wasco’s met blauwe kleur; dat valt goed op bij onze gele steen.”

Werkradio

Op koffie na wellicht het belangrijkste item voor een goede productie. Bas: “In de groeve gebruiken we een mobiele werkradio, ideaal voor het onderling accu’s uitwisselen met bijvoorbeeld de haakse slijpers of boormachines.”

 

Het groeve alarm

Hond Lincoln is net 6 geworden en bewaakt dag en nacht de groeve. “Het is een enorme schat en meer ons kind dan een waakhond”, grinnikt Bas. “Maar er zit wel een goed alarm op! In de groeve draagt hij een reflecterend hesje, want we rijden hier met groot materieel af en aan. Omdat Lincoln graag in je buurt is om alles in de gaten te houden, is dit een extra voorzorgsmaatregel om hem niet over het hoofd te zien.”

Kijk voor meer informatie op kunrader.nl

Deel dit artikel: