De favoriete tools van een plafondmonteur
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
12 september 2023

Wat heeft Vivian in haar bus

In ons vakblad NOA magazine laat NOA-ondernemer Vivian Brouwer in de rubriek ‘Wat heb jij in je bus?’ zien wat haar favoriete gereedschappen en hulpmiddelen zijn. Ze is dagelijks op de bouw te vinden om grote en kleine plafondsystemen te monteren.

De nu 30 jaar jonge plafondmonteur is de derde generatie die Brouwer Systeemplafonds uit Soest voortzet. Samen met vader Peter is Vivian Brouwer eigenaar van het bedrijf dat gespecialiseerd is in het monteren van plafonds en het plaatsen van wanden. Het zit in de planning dat Vivian het bedrijf in 2024 zelfstandig voortzet. De medewerkers zien dat helemaal zitten. “Natuurlijk heb ik - net als ieder ander - moeten bewijzen dat ik het vak in de vingers heb. Maar inmiddels werk ik al 10 jaar dag in dag uit met mijn collega’s samen en hebben de werknemers er helemaal geen moeite mee als ik ze aanstuur.”

Carrière switch

Vivian wilde op jonge leeftijd graag wat met haar dierenliefde doen en studeerde af als dierenartsassistente. Maar ze wilde ook backpacken en met haar baantje verdiende ze niet genoeg om op te reis te gaan. Vader Peter had wel een flinke sloopklus voor haar… Vivian bleek er verrassend handig in; niet alleen met slopen, want ook bij de wederopbouw stond ze haar mannetje. Na haar reisavontuur kwam ze terug op de bouw en al snel werd ze ‘one of the guys’.

Vrouwelijke touch

Met haar roze veiligheidsschoenen en gelakte nagels is ze geen doorsnee verschijning op de bouw. Maar de vakvrouw kent inmiddels de fijne kneepjes van het vak, neemt zelf de klussen aan en weet prima wat er voor nodig is om een project soepel te laten verlopen. Vivian laat enthousiast zien wat er allemaal in haar bus zit en waar ze zelf heel blij van wordt om mee te werken:

Kruislaser

Hoe groter het plafond, hoe onmisbaarder deze laser is! Ik hoef vast niet uit te leggen dat de haaksheid erg belangrijk is. Het is een roterende laser, dus ik kan hem ook voor de hoogte gebruiken om waterpas te hangen.

Blikscharen

Ik gebruik een nieuwe blikschaar voor alle hoeklijnen en een wat oudere om profielen te knippen. Hoeklijnen wil ik super strak hebben; met een veelgebruikte schaar knip je net iets minder scherp.

Kamersteiger

Mijn kamersteiger gebruik ik dagelijks. De wielen plak ik altijd af met tape, zodat ze op een lichte vloer geen strepen achterlaten.

Steigerbakje

Dit bakje is echt een handigheidje dat het leven van een plafondmonteur een stuk makkelijker maakt! Ik noem het mijn lifehack. Het scheelt zoveel bukken. Hoewel het nogal een ‘rommelbakkie’ is, kan ik zelf alles er altijd goed in terugvinden.

Compressor

Dit is een hele fijne compressor om kanthout en hoeklijnen mee vast te schieten. Hij is niet zo groot, maar houdt het goed vol. Bovendien ook nog eens licht, zodat ik hem zelf naar boven kan sjouwen als er geen lift is. En maakt weinig herrie: fijn voor mezelf, maar ook voor anderen die in mijn buurt werken.

Handschoentjes

Ik raak geen plafondplaat aan zonder handschoentjes! Helaas zie ik nog te vaak gebeuren dat dit met blote handen wordt gedaan. Zonde.

 

Over Brouwer systeemplafonds

Met 6 ‘man’ in totaal wordt er hard gewerkt om - veelal voor aannemers - kleine tot middelgrote projecten te maken. Af en toe worden er een paar ZZP-ers ingehuurd, maar Peter en Vivian houden het werk liever in eigen hand, zodat de kwaliteit altijd kan worden gegarandeerd. Het bedrijf is flexibel in hun planning en gespecialiseerd in systeemplafonds, maar er worden ook wel gipsplafonds en systeemwanden gemaakt.

Deel dit artikel: