Het favoriete gereedschap van een Meester stukadoor
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
09 maart 2023

Wat heeft Gerbert in zijn bus?

In ons vakblad NOA magazine laat NOA-ondernemer Gerbert Tichem in de nieuwe rubriek ‘Wat heb jij in je bus?’ zien wat zijn favoriete gereedschappen en hulpmiddelen zijn. De Meester stukadoor kon eigenlijk niet kiezen, want het heeft een veelheid aan handige spulletjes in zijn bus.

Eigenlijk zit het meeste van zijn lievelingsgereedschap in zijn grote tas. “Die gaat altijd mee”, vertelt Gerbert Tichem van Tichem Stucwerken uit Waarder. Een dokterstas is er niks bij. “Er zitten allemaal verschillende mesjes in, maar ook zinken plaatjes om malletjes te maken, kniptangetjes, meetapparatuur, buigzaam plastic, vanalles eigenlijk…” vertelt Gerbert. Als hij zijn tas open maakt, tovert hij er steeds meer uit. Het is net de box van Pandora:

Pasjes & plaatjes

“Dit zijn diverse pasjes - zoals oude pinpassen - en kartonnen en plastic plaatjes om ronde of schuine kanten mee te repareren”, legt Gerbert uit. “Superhandig, je hebt er nooit genoeg van. Omdat in het werk niet alles netjes recht is, zal je hierin moeten improviseren. Verzamel pasjes en plaatjes, waarvan je merkt dat ze een verschillende mate van buitbaarheid hebben, en je zult merken hoe handig ze zijn! Ik maak er zelf aan te passen gereedschapjes van, want je kunt ze knippen, buigen en eigenlijk alle kanten op bewegen, die je maar nodig hebt. Ik gebruik ze veelal bij het repareren van lijstwerk. Of voor het aanhelen en om ronde kanten glad te maken: denk aan togen, of een onderkant van een trap bijvoorbeeld.”

Verstekmessen

“Hier zie je allemaal verstekmessen. Deze gebruik ik om de aansluitingen tussen gipsen lijsten netjes af te werken”, vertelt Gerbert. “Met het juiste mesje en een beetje gips werk je een verschil in hoogte van de lijsten weg. Bij restauratiewerk is er altijd wel ergens een bestaande kromming, of verzakking op een oud plafond. Vanaf de grond moeten aansluitingen natuurlijk niet zichtbaar zijn. Daar is dit gereedschap voor.”

Meetgereedschap

“Potlood, rolmaat, duimstok en smetdraad: zonder kan ik niet. In het werk moet ik altijd maten uitzetten. Meten is weten! Het smetdraad is om lange afstanden op het plafond of de wand over te zetten. Als het ware wordt een lange krijtlijn zichtbaar die de maat aangeeft”, aldus Gerbert.

Zink

“Vaak moet er een kopie gemaakt worden van een bestaande lijst. Dit kan met zink, omdat dit goed bewerkbaar is. Ik zet het profiel van de lijst over op een stuk zink en knip of zaag dit netjes uit. Let er op dat je dit een stukje van de te maken lijn doet. Daarna ga je heel secuur naar de lijnen toe vijlen voor de juiste profilering.”

Boetseergereedschap

Divers boetseergereedschap. “Wat zal ik er over vertellen”, vraagt Gerbert. “Voor allerlei soorten snijwerken en reparaties van bijvoorbeeld ornamenten. Naast paleerijzertjes heeft een restauratiestukadoor ook altijd een aardappelschilmesje bij zich.”

Verhuiskleed

“Ik heb ook altijd doeken en verhuiskleden in mijn bus”, besluit Gerbert. “Om beschadigde ornamenten en/of lijsten in te vervoeren, zodat ik deze netjes naar mijn atelier kan brengen. Daar kan ik ze dan verder verwerken en herstellen. Om ze daarna weer in te pakken en heel in het werk terug te plaatsen.”

Deel dit artikel: