Wat heb jij in je bus?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
08 juni 2023

Favoriete gereedschappen van Jilles Maarschalkerweerd

In NOA Magazine 3 laat NOA-ondernemer Jilles Maarschalkerweerd zien welke gereedschappen en materialen hij altijd in zijn bestelauto heeft als hij op pad gaat om schuurwerkzaamheden te doen.

Op de bedrijfsvoorraad van Fa. J. Maarschalkerweerd & Zn uit Utrecht staan 2 bedrijfswagens. Afhankelijk van de werkzaamheden en locatie waar hij aan de slag gaat, neemt Jillles zijn compacte Berlingo of de grote Fiat bus. In de ene heeft hij alle machines en gereedschappen om Terrazzo te schuren, in de andere alles voor restauratiewerk en het aanbrengen van aanrechtbladen en vloeren. “Als ik ergens in de binnenstad moet zijn, parkeert het veel makkelijker met mijn compacte bestelwagentje. Heb ik veel en zwaar materiaal of gereedschap mee te nemen, dan pak ik mijn bus. Bij mij heeft iedere klus z’n eigen bus”, lacht Jilles Maarschalkerweerd.

Afplakken & afdekken

“In beide wagens heb ik verhuiskleden en afplakfolie. Ik begin er elke klus mee”, vertelt Jilles. “Goed afplakken en afdekken is met Terrazzowerk noodzakelijk. Spetters zijn zo gemaakt en eigenlijk onoverkomelijk. Omdat ik het overal natuurlijk wel netjes wil achterlaten, zorg ik er altijd voor dat alles secuur is afgedekt. Dat is zo gepiept en voorkomt dat ik iets beschadig tijdens het werk.”

Zaagmachine

Een betonslijper voor zwaar gebruik om tot 3 cm diep te kunnen zagen. Mét stofafzuiging natuurlijk. “En als gecertificeerd keurmeester kan ik jaarlijks mijn eigen apparatuur keuren”, legt Jilles uit. “Ik vind het belangrijk om veilig te werken. Daarom heb ik alweer heel wat jaren geleden via de NOA de keurmeester cursus gevolgd, zodat ik conform NEN mijn eigen elektrische arbeidsmiddelen mag keuren. Dan hoef ik ze niet weg te brengen, of te missen wanneer ze gekeurd moeten worden.”

Schrijf- en tekengerei

Pen en papier liggen altijd in de bus. “Tussendoor word je nog wel eens gebeld over een andere klus en dan krabbel ik graag wat aantekeningen. Dan blijft het beter hangen en als ik het toch vergeet, heb ik mijn schrijfblok nog als geheugensteuntje”, meent Jilles. “Mijn aftekenpotlood kan ik telkens een andere kleur in stoppen. Afhankelijk van de kleur Terrazzo zie je de ene of de andere kleur veel beter. Het is een fijn ding!”

Waterpas

“Waterpassen en haakse hoeken heb ik echt in alle maten” vertelt Jilles. “Deze kleintjes zijn heel fijn voor vensterbankjes en dorpels. En de kleine haakse hoekjes werken heel handig om in het werk af te tekenen. Maar ik heb ook grote die nog net in de bus passen. Afhankelijk van het werk, pak ik de juiste maat erbij.”

Frezen

“Kleine freesjes, grote frezen… ook die heb ik in verschillende soorten en maten”, vervolgt Jilles. “Soms kom je nog iets tegen dat uit de ondervloer moet worden verwijderd. Of om kleine gaatjes uit te kunnen frezen om te kunnen vullen voor een goede verdichting.”

Schuurmachine

“Elke schuurgang zie ik mijn werk mooier worden! Mijn schuurmachine en ik zijn maatjes; we brengen samen heel wat uren door”, zegt Jilles met een knipoog. “Door de korreldikte van de schuurschijven te verfijnen, wordt het Terrazzo oppervlak steeds gladder.”

Deel dit artikel: