Voor zelfstandig ondernemers
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
15 juli 2021

Vakantiegeld

Werknemers zijn in de maand mei meestal extra happy: het vakantiegeld wordt uitbetaald! Maar hoe doe je dat als zelfstandig ondernemer? Hoe richt je jouw administratie dan zo in dat er ook jaarlijks een bedrag te besteden is aan vakantie? We schetsen kort enkele mogelijkheden.

Werknemers krijgen meestal in mei 8% vakantiegeld uitgekeerd (van hun brutoloon). Maar als ondernemer is daar standaard niets voor geregeld en moet je zelf bedenken hoe dat je wilt doen. Want als je jezelf als zelfstandige zonder personeel geen vast maandelijks bedrag toekent en je wilt wel op vakantie, dan moet je allereerst bedenken dat je geen productieve uren kunt factureren op het moment dat je lekker lui in de zon ligt te genieten. Laat staan dat je extra hebt om op vakantie te genieten van leuke dingen. Zoals voor veel zaken geldt hier dus ook: een goede voorbereiding is het halve werk. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje:

Zet geld apart bij mooie opdracht

Heb je een goede opdracht binnen gehaald waar je extra aan kunt verdienen? Zet dat bedrag opzij om te gebruiken voor een vakantie. Met meerdere mooie opdrachten per jaar spaar je op deze manier toch een mooi bedrag bij elkaar. Is het een ‘minder vet’ jaar? Dan wordt het kamperen. Hoe meer mooie projecten, hoe luxer je vakantiebestemming kan worden. Hoewel het natuurlijk verstandig is ook in andere zaken te investeren…

Maak een vakantiepotje

Prima uitvoerbaar is het om elke maand een bedrag door te sluizen naar een zakelijke spaarrekening en op die manier, net als werknemers, te sparen voor vakantie. In mei (of wanneer je vakantie wilt boeken) maak je het gespaarde geld over. Klinkt heel simpel en dat is het ook. 

Let op je uurtarief

Vakantie wordt steeds duurder. Alles eigenlijk… dus heb je er ook al aan gedacht dat jouw uurtarief mee moet stijgen met de mate van jouw vakbekwaamheid? Met een reëel uurtarief hou je ook rekening met een hele kleine marge waarvan jij jaarlijks op vakantie kunt. Hierover meer tips in ons kenniscentrum.

Tijdig factureren

Wil je in de bouwvak op vakantie? En werk je de weken er voor keihard om al jouw werk af te krijgen? Dan stuur je jouw facturen misschien pas op het moment dat je opdrachtgevers ook de deuren sluiten voor vakantie en dan kan het best even duren voor jouw rekeningen betaald worden. Hou er gedurende het jaar dus al goed rekening mee dat je een regelmatige stroom aan inkomsten realiseert. Sommige klanten betalen sneller dan anderen; door inzichtelijk te hebben hoe jouw inkomstenstroom loopt, kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan als je op vakantie bent. 

Deel dit artikel: