Het belang van een goede leermeester
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
29 maart 2023

Hoe word je leermeester?

Wil je als praktijkopleider leerlingen opleiden in jouw bedrijf, dan moet jouw onderneming allereerst een Erkend leerbedrijf worden. Als je die status hebt, wil je vervolgens op een zo leuk en efficiënt mogelijke manier leerlingen begeleiden tot ze zelfstandig werkende afbouwprofs zijn. Maar wat is hiervoor nodig?

Als leermeester draag je kennis over, ondersteun je in de aansturing van de leerling en zorg je voor een veilige en leuke werkplek, waardoor het leren zo goed mogelijk gaat. Als leermeester heb je belangrijke taken en verantwoordelijkheden. Het is niet zomaar iets wat je er even bij doet. Een goede leermeester is betrokken bij zijn leerling en zorgt er middels (bij)scholing zelf ook voor up-to-date en vakbekwaam te blijven. We geven je graag handige tips en tricks om deze taak te vervullen:

Erkend leerbedrijf worden

Als je een vmbo-leerling, mbo-student, omscholer of bijscholer wilt begeleiden, moet je Erkend leerbedrijf zijn. Om leerbedrijf te worden, moet je eerst een erkenning aanvragen bij SBB. Middels een online quickscan kun je checken of jouw bedrijf voldoet aan de voorwaarden om leerbedrijf te worden. Zo moet je bijvoorbeeld een veilige werkplek bieden en bereid zijn om samen met SBB en de school goede begeleiding te bieden. Een SBB-adviseur kan helpen om het traject te doorlopen. Meer info. 

Leermeester worden

SBB bied je vervolgens hulpmiddelen en trainingen om een leerling goed te gaan begeleiden. Omdat we merken dat veel leerbedrijven behoefte hebben aan uitleg en oefening met leerlingen in de afbouw- en natuursteenbranche, heeft NOA een specifieke leermeestertraining 'Zicht op je leermeesterschap'. Deze tweedaagse training wordt meermaals per jaar aangeboden. Kijk in de online agenda wanneer de cursus in de planning staat en schrijf je direct in.

Een goede leermeester blijven

Het belang van een goede leermeester is iets wat niet vaak genoeg benadrukt kan worden. Het juist overdragen van kennis, ondersteunen en aansturen van studenten is enorm belangrijk. Maar er komt meer bij kijken:

  • het organiseren van een goede ontvangst en introductie;
  • het inrichten van het netwerk rond de leerling;
  • rollen en competenties van de leermeester;
  • omgaan met verschillende leervoorkeuren;
  • communicatie- en coachvaardigheden inzetten;
  • doelgericht instrueren;
  • kennis van de veiligheidsregels (met het oog op de jongere leerlingen); 
  • het oefenen van ‘moeilijke gesprekken’ met leerlingen; 
  • corrigeren (feedback geven) en objectief beoordelen;
  • inzicht in de Beroepspraktijkvorming (BPV) van jouw leerling en SMART-afspraken maken;
  • voortgangsgesprekken voeren.

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je als leermeester omgaat met “de huidige puber”. Op de juiste wijze coachen, feedback geven, loslaten en sturen; dat blijft de uitdaging. Ook ervaren leermeesters doen er goed aan om zich iedere paar jaar bij te scholen. Volg hiervoor de training Zicht op je leermeesterschap, die NOA meermaals per jaar aanbiedt.

Handige downloads

Voor leermeesters hebben we allerlei handige hulpmiddelen, voorbeelddocumenten en achtergrondinformatie bij elkaar gezet. Ga hiervoor naar onze speciale downloadpagina.

Deel dit artikel: