Handige tools voor leermeesters in de afbouw
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Leermeester downloads

Als leermeester ben je voor de stagiaires en leerlingen in jullie bedrijf dé praktijkopleider. Je bent verantwoordelijk voor de begeleiding en opleiding op de dagen dat de leerling op de werkvloer meeloopt. We bieden je handige hulpmiddelen om je hierbij te ondersteunen.

In de meeste gevallen heeft een leermeester in de afbouw- en natuursteenbranche te maken met leerlingen die een beroepsopleiding volgen. Dit zijn dan leerlingen, die vier dagen in de week werken en één dag in de week theorieles volgen op school.

Zicht op je leermeesterschap

Als praktijkopleider organiseer je het leerproces van de student op de werkvloer en leid je de student op in de praktijk. Oftewel, je draagt vakkennis en expertise over op de leerling. Om dat zo goed mogelijk én met veel plezier te kunnen doen, heeft NOA een speciale cursus ‘Zicht op je leermeesterschap. De tweedaagse training is geschikt voor startende leermeesters én ervaren leermeesters die bijscholing willen volgen over een goede omgang met en motivatie van jongere generaties.

Handige downloads

Om je als leermeester te ondersteunen, bieden we je verschillende hulpmiddelen, checklists en documenten, die je met je leerling kunt bespreken, of die je kunt gebruiken tijdens de begeleiding:

Checklist Onboarding

Een handige checklist om een nieuwe leerling in je bedrijf te verwelkomen: stap voor stap staat benoemd waar je vóór de eerste werkdag, op de eerste werkdag en ná de eerste werkdag aan kunt denken. Dit zorgt er voor dat je leerling zich snel thuis zal voelen in jouw leerbedrijf.

Download checklist onboarding

Waardencloud

Kijk samen met je leerling naar deze ‘woorden cloud’ vol termen die er in de afbouwsector toe doen. Welke waarden springen er voor jou en je leerling uit? Heb het er met elkaar over, zodat je van elkaar weet wat de ander belangrijk vindt en wat er voor het bedrijf toe doet.

Download waardencloud voor de afbouw

Leervoorkeurentest

Een korte, handige test om er achter te komen wat jouw leervoorkeur is én die van je leerling. Hierdoor kun je jouw uitleg afstemmen op de voorkeur van jouw leerling. Dat leert makkelijker én leuker voor allebei.

Download leervoorkeurentest in de afbouw

Veilig werken met leerlingen

Een overzicht met welke werkzaamheden jongeren onder de 16 én jongeren van 16 of 17 wel en niet mogen doen. Denk daarbij aan werken op hoogte, blootstelling aan lawaai, trillingen en gevaarlijke stoffen. Ook aan fysieke belasting worden eisen gesteld. Bekijk welke ODT-werkzaamheden - oftewel werkzaamheden die onder deskundig toezicht - moeten worden gedaan en welke werkzaamheden jongeren nog niet mogen doen.

Download ODT-overzicht veilig werken met jongeren

Stofmaskers

Wanneer je werkt in een omgeving met veel stof en schadelijke deeltjes, moet je een geschikt stofmasker dragen. Maar weet je ook welk stofmasker je wanneer moet gebruiken? Een handig overzicht voor jezelf én jouw leerling!

Download overzicht stofmaskers afbouw

Checklist leermeester actiepunten

Gebruik dit document om als leermeester diverse actiepunten te noteren waar jij tijdens de begeleiding van je leerling aan wilt werken. De actielijst wordt ook ingezet tijdens de leermeestercursus.

Download Mijn persoonlijke actiepunten leermeester afbouw

SBB BPV protocol

Het SBB heeft voor Erkende leerbedrijven op een rijtje gezet welke taken/verantwoordelijkheden er tijdens de werving, begeleiding, beoordeling en evaluatie van de leerling moet worden gedaan door de student, de school, het leerbedrijf en SBB.

Download het BPV protocol

Download regeling erkenning leerbedrijven

Leaflet competenties van de praktijkopleider

Welke competenties horen er bij een leermeester? Het SBB heeft een overzicht van vaardigheden gemaakt. Een adviseur van SBB kan leermeesters er verder bij helpen.

Download leaflet praktijkopleider competenties

Bouwspraak poster

Als leermeester heb je de taak om goed voor je leerling te zorgen en ook zorg te dragen voor een veilige werkplek. Omdat het op de bouwplaats lawaaiig kan zijn, kun je met jouw leerling simpele gebaren doornemen, waarmee je hem of haar snel kunt waarschuwen als dit nodig is.

Download Hand-out Bouwspraak toolbox poster

Gehoorschade

Gehoorschade door het werk is een veel gemelde beroepsziekte wereldwijd. Het is zelfs de meest gemelde beroepsziekte in Nederland. Gehoorverlies en oorsuizen kunnen gevolgen zijn van overmatige blootstelling aan lawaai.

Download leaflet gehoorschade 

Ladder in de afbouw

Wat zijn de regels voor het gebruik van een ladder in de afbouw. 

Download de hand-out ladders en trappen