Fiscale regelingen voor fiets van de zaak
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 mei 2021

Fietsplan

Wilt u uw werknemer(s) een fiets van de zaak geven, of zelf een fiets aanschaffen? Er zijn meerdere fiscale regelingen die kunnen helpen iets vaker op de fiets te stappen. Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. 

Het hangt natuurlijk van de situatie af welke regeling voor u interessant is. Wilt u als ondernemer zelf een fiets aanschaffen, of biedt u de (elektrische) fiets aan een werknemer aan? 

Fiets voor ondernemer

Als u een eenmanszaak hebt en zelf een fiets wilt kopen, dan kunt u alleen gebruikmaken van de Fiets van de zaak-regeling. U koopt of leaset dan een fiets. Het maakt niet uit hoe u de fiets gebruikt. U mag de fiets privé gebruiken en hoeft de fiets niet voor woon-werkverkeer te gebruiken. Wel geldt dat u 7% van de waarde van de fiets als bijtelling bij uw winst moet rekenen.

Fiets voor werknemer

De fiets van de zaak regeling is ook voor werknemers. Als u dga van uw bv of nv bent, dan bent u werknemer en kunt u zo ook van de regeling gebruik maken. Voor werknemers geldt voor de inkomstenbelasting en loonheffingen dat de waarde van de fiets 7% van de adviesprijs is. Als werkgever telt u de bijtelling op bij het bruto jaarsalaris van uw werknemer. Over het bedrag van die bijtelling houdt u per aangiftetijdvak loonbelasting/premie volksverzekeringen in. Daarnaast betaalt u over de bijtelling de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst.

Onbelaste bijtelling

Het bedrag van de bijtelling blijft onbelast als u dat bedrag aanwijst als eindheffingsloon. Dan kost de fiets uw werknemer dus niets. U moet daarvoor wel voldoende vrije ruimte hebben. Anders betaalt u 80% eindheffing over het bedrag van de bijtelling. Aanwijzen als eindheffingsloon doet u in elk aangiftetijdvak. De vrije ruimte in de WKR is dit jaar verruimd, zie hierover ons nieuwsbericht WKR Verruiming 2021. 

Let op kilometervergoeding

Als u een fiets koopt voor een werknemer, die daar daadwerkelijk van en mee naar het werk fietst, dan moet u er op letten dat de kilometervergoeding woon-werkverkeer met de fiets dan niet meer onbelast is. U kunt uw werknemer nog wel een onbelaste vergoeding geven voor woon-werkverkeer met het ov of met de auto.

Aftrekbare fietskosten 

Als u de fiets koopt voor een werknemer dan mag u de kosten aftrekken van de winst. Dit doet u met een jaarlijkse afschrijving. De btw is voor maximaal € 130 aftrekbaar. 

Alternatief fietsplan voor werknemers

U kunt ook een andere regeling met uw werknemer treffen: Met de bruto/nettovergoeding levert uw medewerker een deel van het bruto inkomen in. Voor dat deel krijgt hij een vergoeding om een fiets te kopen. Deze vergoeding wijst u aan als eindheffingsloon. Daar betaalt u geen belasting over zolang u binnen de vrije ruimte van de WKR blijft. U en uw werknemer betalen dan minder loonbelasting en premies, omdat het brutoloon lager wordt. 

Bron: Belastingdienst

Deel dit artikel: