Stap op tijd over!
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
11 november 2021

Btw-aangifte doen

Gebruik je voor de btw-aangifte nog het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst? Stap dan tijdig over, want vanaf 2022 is dat portaal niet meer beschikbaar voor btw-aangifte!

De Belastingdienst stelt vanaf 2022 het oude ondernemersportaal niet meer beschikbaar voor de btw-aangifte. Er zijn drie mogelijkheden om vanaf nu (want overstappen is nu al mogelijk) aangifte te doen: 

Via Mijn Belastingdienst Zakelijk

In het nieuwe portaal van de Belastingdienst, Mijn belastingdienst Zakelijk, kunnen ondernemers van alles regelen; van btw-aangifte tot correctie, en van eerste dags melding tot loonaangifte. Door gebruik van DigiD en eHerkenning zijn de privacy en veiligheid via dit nieuwe portaal beter geregeld. En als je een aangifte instuurt via Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan kun je die altijd opnieuw inzien. In het oude portaal kan dat niet. 

Via administratiesoftware

Kies je er voor om via aangifte- of administratiesoftware gegevens in te sturen, dan moet dit met behulp van SBR-software. Standard Business Reporting (SBR) is namelijk de standaard voor het aanleveren van financiële informatie aan de overheid. Na verzending van de aangifte krijg je dan een retourbericht, zoals een ontvangstbevestiging, transportbevestiging, of een foutmelding.

Via een fiscaal dienstverlener

Doet een salarisservicebureau, accountant of belastingadviseur jouw aangifte? Dan stelt dit kantoor de aangifte samen met een softwarepakket. Vervolgens stuurt het kantoor de aangifte naar de Belastingdienst. Let er op dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk blijft voor de aangifte.

Overstappen kan nu

Overstappen naar een van de nieuwe mogelijkheden is al mogelijk. En wacht er niet te lang mee, want vanaf 2022 is het bij de Belastingdienst niet meer mogelijk het oude portaal te gebruiken. 

Uiterlijk moet de eerste btw-aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk worden gedaan op:

  • 1e maandaangifte: februari 2022 (over januari 2022)
  • 1e kwartaalaangifte: april 2022 (over 1e kwartaal 2022)
  • 1e jaaraangifte: januari 2023 (over 2022)

Meer informatie

Ga voor meer informatie over zakendoen met de Belastingdienst en eHerkenning naar belastingdienst.nl/overstappen en/of belastingdienst.nl/eherkenning.

Deel dit artikel: