Een wettelijke verplichting
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Branche Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Bedrijven met personeel dienen sinds 1998 een Risico Inventarisatie en- Evaluatie (RI&E) te hebben. Dit is een wettelijke verplichting. 

Bedrijven in de afbouw- en natuursteensector kunnen gebruik maken van de Branche-RI&E. Aan het gebruik van deze Branche-RI&E zitten een aantal voordelen, zeker voor bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Geheel gratis

De branche RI&E is in opdracht van cao-partijen ontwikkeld. Deze bestaat al meerdere jaren. In de praktijk blijkt dat (nog) niet alle bedrijven een RI&E voor het bedrijf hebben gemaakt. Men ervaart het als een administratieve rompslomp om deze op te stellen en denkt dat er hoge kosten aan verbonden zijn. Maar maakt u gebruik van de branche RI&E en heeft u minder dan 25 personeelsleden, dan kost het u alleen tijd en inzet. Bij meer dan 25 personeelsleden is een toetsing via uw arbodienst of een vergelijkbare organisatie verplicht. 

Na invullen volgt automatisch plan van aanpak

De Branche-RI&E kunt u geheel zelfstandig invullen en maken. U kunt deze zelf downloaden. Omdat de RI&E voor meerdere sectoren binnen de Bouwnijverheid ontwikkeld is, heet hij formeel: RI&E MKB Bouwnijverheid. Het gebruik van de Branche-RI&E is geheel gratis. Uw vult de RI&E zelf in, er volgt automatisch een Plan van Aanpak met nog zaken die gedaan moeten worden en u voldoet aan de wettelijke eisen. 

Géén RI&E = boete!

Maak er gebruik van, niets doen kost meer. Krijgt uw een bedrijf een controle van de Inspectie SZW en kunt u geen RI&E met Plan van Aanpak overleggen, dan krijgt u daarvoor een flinke boete.

U kunt de Branche-RI&E voor de Afbouw hier downloaden: Arbouw - RI&E MKB Bouwnijverheid.

Om ondernemers te overtuigen van het nut van de RI&E en hen op gang te helpen ontwikkelde het Steunpunt RI&E instrumenten een korte introductie film.