Gedenktekens; een blijvend eerbetoon
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Gedenkplekken

Wie een dierbare verliest, wil zijn gevoelens vastleggen in een blijvende herinnering. Al duizenden jaren richt de mens gedenktekens op ter nagedachtenis.

De wijze waarop we onze dierbaren herdenken is in de loop der eeuwen veranderd en is religieus en cultureel bepaald. Het gebruik van gedenktekens gaat terug tot in de oertijd, toen er al natuurstenen keien werden gebruikt ter markering van een graf. In Nederland zijn de hunebedden daarvan een voorbeeld. Nog steeds is het gebruik van natuursteen een van de meest gangbare manieren om een dierbare te gedenken. Om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van gedenken en bijkomende aspecten verwijzen wij u graag naar de leden van de NOA hoofdsector natuursteen. Vakkundige medewerkers van natuursteenbedrijven geven graag vorm aan uw herinnering door samen met u of naar uw wens, een gedenkteken te creëren dat een persoonlijke betekenis toevoegt aan de laatste rustplaats.

Natuursteen: divers en degelijk

Natuursteen is duurzaam en heeft een waardige, tijdloze uitstraling. Daarnaast is de meeste natuursteen vorstbestendig en heeft het, in bijvoorbeeld het geval van gepolijst graniet, een blijvende glans. Deze eigenschappen maken dat natuursteen langdurig kan worden blootgesteld aan weer en wind, zonder slijtage te vertonen. Bijkomend voordeel is dat er, over het algemeen, weinig onderhoud nodig is om een natuurstenen gedenksteen zijn fraaie uiterlijk te laten behouden. Natuursteen is er in vele soorten, waardoor elk gedenkteken tot een uniek aandenken aan de overledene wordt. 

Begraven

Er is veel veranderd sinds de tijd van de hunebedden. Tegenwoordig zijn graven steeds meer persoonlijke monumenten. Een gedenkplaats biedt een tastbare plek om stil te staan bij uw herinneringen aan een overleden dierbare. Het is ook vaak een plek om even tot rust te komen. Een plek waar je naar toe kunt gaan, wanneer je maar wilt. Omdat is bewezen dat een gedenkplek helpt bij de rouwverwerking, hechten wij er grote waarde aan dat deze laatste rustplaats is vormgegeven op een manier die past bij de overledene en waar nabestaanden troost vinden. Natuursteen is het meest gebruikte materiaal voor gedenktekens. Dit is vooral te danken aan de degelijkheid en het weinige onderhoud van het materiaal. Maar andere materialen zoals glas, RVS, cortenstaal of aluminium behoren tegenwoordig ook tot de keuzes waarin natuursteenbedrijven u vakkundig kunnen adviseren.

Cremeren

Wanneer u of uw dierbare heeft besloten tot crematie, is een rust- of herdenkingsplaats echter niet vanzelfsprekend. Bij cremeren wordt het lichaam verbrand en wordt de overgebleven as na een maand overgedragen aan de nabestaanden. Het is mogelijk dat u nu of later toch behoefte heeft aan een tastbare plaats waar u de as van uw geliefde overledene wilt bewaren. Ook asbestemming is heel persoonlijk, de wens van de overledene is belangrijk, maar die van nabestaanden ook. Uitstrooien over zee of over een mooi veld? Is dat wel wat u uit eindelijk wilt? Deze keuze is onomkeerbaar! Soms is er later pas het besef en gevoel er om naar een vaste plek toe te kunnen gaan. Wij adviseren dan ook om, zeker bij twijfel, te kiezen voor een gedenkplek. De as van uw dierbare uitstrooien kan op een later moment altijd nog.

Urnengraven

Een urnengraf is een mix tussen begraven en cremeren. De urn van de overledene krijgt alsnog een  tastbare plaats waar u de as bewaart. Tegenwoordig is er meer vraag naar urnengraven en wordt hiervoor op de meeste begraafplaatsen (waarschijnlijk ook al in uw woonplaats) gelegenheid geboden. Het is mogelijk om een kleine grafsteen op een urnengraf te plaatsen. Ook mag de urn tegenwoordig een bestemming in eigen tuin krijgen, waarbij de plek van een gedenkteken kan worden voorzien. Uiteraard is plaatsing van een sierurn in een nieuw of bestaand (familie)graf ook mogelijk, net als plaatsing in een urnenmuur. De keuze voor deze laatste optie neemt echter steeds meer af.

Laat u goed voorlichten over de specifieke, lokale eisen van uw begraafplaats. Bedrijven die lid zijn van NOA hoofdsector Natuursteen beschikken over vakmensen die alles over natuursteen, de vele toepassingen en het onderhoud van dit materiaal weten.

Begraafplaats/begraafpark

Begraafplaatsen ontwikkelen zich steeds meer tot begraafparken met een bredere publieke functie. Begraafparken zijn niet somber, maar nodigen juist uit om een bezoek te brengen.

Kenmerken van een begraafpark zijn:

  • mooi aangeklede locatie (veel groen, kunst);
  • sociaal aspect (gesprek met lotgenoten, etc.);
  • cultureel aspect (weerspiegeling maatschappij, rondleidingen, lezingen, open dagen, concerten, workshops, herdenkingen, kunst-vormgeving);
  • natuur & rust (wandeling, overdenkingen);
  • historisch aspect (verbinding van begraafplaats in de gemeenschap en overledenen die betekenis hebben gehad voor bijvoorbeeld de stad, er zijn parken met een looproute langs de gedenkplekken van overleden bekende Nederlanders).

Vind een natuursteenbedrijf in uw buurt

In ons ledenoverzicht vindt u alle NOA natuursteenbedrijven die gespecialiseerd zijn in gedenktekens en u graag willen adviseren bij een passend grafmonument. 

Download flyer gedenkplekken