Besparen met een daglichtschakelaar of dimregelaar
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 februari 2022

Zomer- en winterlicht

Op deb.nl, een online energiebesparingsassistent voor ondernemers, staat de tip om op kantoor of in de bedrijfshal rekening te houden met winter- en zomerlicht. Een simpele aanpassing om geld te besparen en bij te dragen aan verduurzaming. 

We weten het allemaal: in de zomer is het buiten doorgaans lichter dan in de winter en de dagen zijn langer. Laten we het zomer- en winterlicht noemen. Daardoor heb je binnen, in een kantoor, bedrijfshal of andere bedrijfsruimte, niet altijd evenveel kunstlicht nodig.

Daglichtafhankelijke verlichting

Toch heeft de meeste verlichting maar twee standen: aan of uit. Dat is niet logisch. Met daglichtafhankelijke verlichting laat je de verlichting binnen aansluiten op de situatie buiten. Dat bespaart energie en dus geld. Het is één van de maatregelen van de lijst uit de Wet milieubeheer.

Daglichtschakelaar of dimregelaar

Officieel de maatregel: ‘Binnenverlichting automatisch beperken op basis van daglichttoetreding’. Simpeler gezegd: meer buitenlicht maakt minder kunstlicht nodig. Daarbij kan het gaan om een enkele lamp, een lichtstraat of de verlichting van de gehele ruimte. Afhankelijk van de complexiteit, kun je vanaf drie tot vier tientjes al tot besparingen komen. Een daglichtschakelaar of dimregelaar is eenvoudig geïnstalleerd.

Persoonlijk energiedashboard

Door geen rekening te houden met zomer- en winterlicht laten ondernemers geld liggen, zo stelt DEB. Met een uitgave van enkele tientjes bespaar je al op de elektriciteitskosten. Het is simpel en toch doet nog lang niet iedereen het. In DEB staan de verschillende opties besproken. Het is een online platform voor ondernemers om energie te besparen. Met een gratis account krijg je toegang tot een persoonlijk energiedashboard en krijg je duurzame energie besparingstips. 

Voor meer info: www.deb.nl

Deel dit artikel: