Coronatest voor mensen zonder klachten
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 april 2021

Zelftesten?

Sinds kort zijn er coronazelftesten te koop bij een apotheek of drogisterij. Bij coronagerelateerde klachten geldt nog steeds om te testen via de GGD, maar werknemers die nergens last van hebben, kunnen nu een zelftest doen, om de veiligheid op de werkplek te vergroten. 

Samen veilig doorwerken

Werkgevers zijn verplicht om werknemers een veilige werkplek te bieden. Middels thuiswerken is dat natuurlijk goed mogelijk, maar de meeste werknemers in onze sectoren moeten toch echt de deur uit om hun werk te kunnen doen. Daarom hebben we als bedrijfstak het protocol samen veilig doorwerken en blijft het belangrijk dat iedereen de regels naleeft. Met elkaar verkleinen we dan de kans dat het virus wordt verspreid én worden zieke werknemers voorkomen. 

Verspreidingsrisico verkleinen met zelftest

Belangrijke regel blijft: Thuisblijven bij coronagerelateerde klachten en testen via de GGD. Maar wat te doen als iemand toch via via via hoort dat iemand corona heeft en diegene is er de afgelopen week een keer bij in de buurt geweest? Hij/zij heeft totaal geen klachten, maar er is toch een groter risico… Dan kan een COVID-19 zelftest fijn zijn om het risico van virusverspreiding te verkleinen. Zelftesten zijn voor circa €6,- te koop bij een apotheek of drogisterij. 

Wat u moet weten over de COVID-19 zelftest:

  • De zelftest is bedoeld om extra besmettingen op te sporen bij mensen zonder klachten.
  • Werkgevers kunnen werknemers niet verplichten: de zelftest is vrijwillig.
  • Binnen een kwartier na afname van de zelftest is de uitslag bekend.
  •  Gebruik van de test valt onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat de persoon zelf de uitslag moet aflezen en dat de uitslag niet geregistreerd of verwerkt mag worden.
  • Een werknemer neemt zelf de zelftest af, of laat dit doen door iemand met een BIG-registratie.
  • Er is alleen financiële tegemoetkoming voor zelftesten.
  • Bij een positieve uitslag moet de persoon zich alsnog melden voor de reguliere PCR-test.

Deel dit artikel: