Stappenplan als je whatsapp gehackt is
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 april 2021

Voorkom WhatsApp hack

Bij tijd en wijlen golft het door de bedrijfstak, of word je privénetwerk overspoeld: bijzondere WhatsApp berichtjes van iemand in jouw contactenlijst… Dan kunnen de alarmbellen gaan rinkelen, want grote kans dat criminelen dan proberen je WhatsApp account te hacken. Hoe voorkom je dat je gehackt wordt? En als het je toch overkomt: wat doe je dan om de WhatsApp hackers buiten te sluiten? 

In een ondoordacht moment kan het je overkomen: een goede bekende stuurt je een WhatsAppje of je een code even door wilt sturen, want die heeft hij of zij per ongeluk naar jou gestuurd. Kleine moeite, groot plezier, denk je wellicht, maar niets is minder waar. In een mum van tijd wordt ook jouw WhatsApp gehackt en neemt een oplichter jouw profiel over. Die sturen dan heel snel berichten aan al jouw contacten waarin ze bijvoorbeeld om geld vragen.

Stuur nooit verificatiecode door

Het begint dus vaak met een appje om een zes-cijferige code. De bekende die jou er om vraagt is dus ook al gehackt. Want deze 6-cijferige code is de verificatiecode, die je per sms toegestuurd krijgt als je je aanmeldt bij WhatsApp met je telefoonnummer. Let er dus op dat je die verificatiecode nooit doorstuurt! En als je beste vriend of een vage relatie een appje stuurt om in nood even een bedrag over te maken - en je twijfelt of dit echt is - bel dan even. De kans is groot dat hij/zij net voor jou gehackt is. 

Voorkom WhatsApp hack

Wil je voorkomen dat jouw WhatsApp gehackt wordt? Deel dan dus geen codes. Ook is het verstandig om een twee-traps-verificatie in te stellen, waardoor hackers aanzienlijk minder kans maken jouw profiel te kraken:

Instellen Verificatie in twee stappen

De 2-staps verificatie van WhatsApp is een extra, zelf bedachte 6-cijferige code die je invult als je opnieuw inlogt bij WhatsApp. Soms zal WhatsApp je ook om deze code vragen als je een nieuw ontvangen berichtje wilt lezen. De 2-traps verificatie stel je als volgt in:

  • Tik in WhatsApp bovenin je scherm op de drie puntjes 
  • Tik op Instellingen
  • Tik op Account
  • Tik op Verificatie in twee stappen
  • Tik op Inschakelen
  • Typ een eigen zescijferige toegangscode in
  • Typ nogmaals de code in

Wat doe je als jouw WhatsApp gehackt is?

Oplichters kunnen, als ze jouw profiel gehackt hebben, heel snel berichten vanuit jouw naam sturen. Vaak vragen ze om geld, omdat het heel lucratief blijkt: mensen maken relatief makkelijk en snel een bedrag over naar een bekende. Daarmee verzamelen ze in korte tijd snel een leuk bedrag bij elkaar. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk na een WhatsApp hack actie te ondernemen. Volg hiervoor het stappenplan:

Stap 1: Waarschuw direct je contacten:

Stuur al jouw contacten een bericht dat ze je voorgaande of nog binnenkomende berichten niet moeten vertrouwen en dat jij die niet verstuurd hebt. Of stuur eventueel een e-mail als je WhatsApp niet meer vertrouwt.

Stap 2: Maak een back-up van je gesprekken.

Stap 3: Verwijder en her installeer WhatsApp van je telefoon:

Start tussen deze twee handelingen je telefoon een keer opnieuw op.

Stap 4: Neem zelf jouw account weer over door te verifiëren:

Log opnieuw in bij je WhatsApp account met je telefoonnummer. Je vraagt vervolgens een verificatiecode aan. Het moment dat je met deze code opnieuw inlogt op je telefoon, log je automatisch uit op alle andere apparaten. Dus ook de apparaten waarmee oplichters eventueel actief zijn.
Het komt wel voor dat de hacker ook al een paar keer de verificatiecode heeft aangevraagd; in dat geval moet je een paar uur moeten wachten totdat je een nieuwe code kunt aanvragen, of je zelf WhatsApp weer kunt gebruiken.

Stap 5: stel alsnog de verificatie in 2 stappen in:

Zie hiervoor ons kopje met de uitleg WhatsApp hack voorkomen.

Deel dit artikel: