WorldSkills 2019
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
09 oktober 2019

‘Tijdens de WorldSkills groei je ook op andere vlakken’

In maart van dit jaar won de 21-jarige Jeffrey Stuiver de Nederlandse finale van Skills Heroes en mocht hij als beste stukadoor Nederland vertegenwoordigen op de ‘wereldkampioenschappen voor beroepen’: de WorldSkills in Kazan, Rusland. Stuiver bemachtigde daar de 13e plaats, niet helemaal wat hij van te voren hoopte, maar toch kijkt hij tevreden terug.

Jeffrey Stuiver tijdens de WorldSkills in Kazan
Jeffrey Stuiver tijdens de WorldSkills in Kazan

In maart van dit jaar won de 21-jarige Jeffrey Stuiver de Nederlandse finale van Skills Heroes en mocht hij als beste stukadoor Nederland vertegenwoordigen op de ‘wereldkampioenschappen voor beroepen’: de WorldSkills in Kazan, Rusland. Stuiver bemachtigde daar de 13e plaats, niet helemaal wat hij van te voren hoopte, maar toch kijkt hij tevreden terug.

Linkerrijtje

Wiel Hustin, docent op het Koning Willem I College en één van de begeleiders van Jeffrey, vindt de 13e plek ook teleurstellend. “We hebben er toch 400 uur training ingestoken. En dan hoop je toch op zijn minst op het linker rijtje. Maar als er dan al voor aanvang van de finale een hulpstuk dat we voor Jeffrey hadden bedacht - twee stukjes hout waarmee hij de wand gemakkelijk in zijn eentje overeind kon zetten - wordt ingenomen omdat de jury dat onreglementair vond, dan sta je al op achterstand. Bovendien lagen de onderdelen waarmee gebouwd moest worden na de voorbereiding in Rusland onderop. Dan moet je - onder druk - ook nog andersom gaan werken. Dat heeft hem genekt. Want zijn afwerking, het echte stucwerk, was keurig. Maar je wordt beoordeeld op het hele werkstuk en dat was niet goed genoeg.”

Support

Om voldoende voorbereid naar Rusland af te reizen, ging Jeffrey in de afgelopen maanden iedere zaterdag naar het Koning Willem I College om extra te kunnen trainen. “En ik heb ook heel veel support gekregen van zowel mijn vorige werkgever Stucadoorsbedrijf R. van der Heijden als mijn nieuwe baas Stukadoorsbedrijf John van de Wouw. Beiden vonden het mooi dat ik Nederlands Kampioen was en voor Nederland mocht uitkomen.” Omdat Stuiver bij Stucadoorsbedrijf R. Van der Heijden vooral in de nieuwbouw werkte en daar weinig uitdaging in vond, wisselde hij afgelopen zomer van werkgever. Bij Stukadoorsbedrijf Van de Wouw werkt hij alleen nog in de bestaande bouw en kan hij zijn talenten beter benutten. “Met alle respect, in de nieuwbouw gaat het toch om grote vlakken. Dat kunstje kan ik wel. Ik wil me juist breder bekwamen, alles kunnen. En dat kan ik hier.”

Indrukwekkend

Stuiver was onder de indruk van de groots opgezette WorldSkills in Kazan. “Dat was echt indrukwekkend. En Team NL was ook erg leuk. We hebben veel lol gehad. Er waren ook allerlei excursies rondom de kampioenschappen, maar daar vond ik minder aan. Ik kwam toch echt voor de wedstrijd.” Wie weet krijgt Stuiver de kans om zijn kunsten nog een keer te meten met andere jonge stukadoors. “Als regerend Nederlands kampioen zou ik ook nog naar de Europese finales kunnen, maar dan moet ik volgend jaar weer de NK winnen en daar ben ik nog niet uit.” Hustin weet al dat hij Stuiver dan nog meer over plafond- en wandmontage moet bijbrengen. “En we willen ook één of twee jongerejaars met Jeffrey laten meetrainen, zodat die bij een eventuele volgende finale veel meer ervaring hebben. Want metalstud blijft een zwak punt van Nederlandse deelnemers aan de WorldSkills. Dat weten we. Maar het is onzin om het in de toekomst aan de bestaande stukadoorsopleidingen toe te voegen, want in Nederland hoeft een stukadoor in de praktijk gewoon nooit zelf een wand te zetten. Waarom zou je ze het dan leren?”

Groeien

Want zo’n wereldkampioenschap is natuurlijk leuk, maar deelname blijft belangrijker dan winnen. Hustin: “Ondanks de teleurstellende 13e plek zie je deelnemers toch groeien. Ze leren er veel meer dan alleen hun vak. Alle deelnemers die wij hebben begeleid groeien als mens. Ze leren ook andere belangrijke kwaliteiten die nog van pas komen.” Stuiver zelf kan niet anders dan dat beamen. “Daarom wil ik in de komende jaren ook zoveel mogelijk verschillende dingen doen en leren. Zodat ik over een paar jaar misschien zelf wel jonge jongens kan opleiden. En ja hoor, een eigen bedrijf zie ik ook wel zitten. Of Stuc Meester worden? Wie weet. Ik vind het allemaal hartstikke interessant.”

Deel dit artikel: