Meehelpen het onderwijs leuker en beter te maken
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
13 november 2019

Sponder voor aantrekkelijk beroepsonderwijs

Als onderdeel van het Actieplan Instroombevordering sector afbouw heeft Savantis de website Sponder ontwikkeld. Op Sponder.nl kunnen producenten, leveranciers of dienstverleners producten en diensten voor het (beroeps-)onderwijs plaatsen. Gastlessen of excursies, maar ook materialen, gereedschappen of machines. Het doel is om via Sponder de vmbo- en mbo-scholen te ondersteunen bij het geven van vakopleidingen.

“Op het vmbo moeten leerlingen hun toekomstige beroepskeuze bepalen. Ontzettend lastig, te meer omdat de meeste jongeren op die leeftijd nog geen idee hebben wat ze leuk vinden. Daarom willen we vmbo-leerlingen dan al kennis laten maken met de mooie beroepen die de sector Afbouw te bieden heeft”, vertelt Ronald van Driel, directeur van Savantis. “We hebben ervoor gezorgd dat de keuzevakken Wandafwerking en Scheidingswanden in het opleidingsprogramma zijn opgenomen. Veel docenten op het vmbo hebben hiervoor deelgenomen aan speciale trainingsdagen. En de regionale NOA Opleidingsbedrijven Afbouw onderhouden veel contacten met vmbo-scholen en verzorgen gastlessen en praktijkinstructies voor vmbo-leerlingen. Hierdoor hopen we natuurlijk dat die leerlingen doorstromen naar een mbo-opleiding en naar werk in de afbouwsector.”

Leuke praktijklessen

Om het voor vmbo- en mbo-scholen zo makkelijk mogelijk te maken om aansprekende lessen en praktijkscholing aan hun leerlingen aan te bieden, kunnen we de steun van producenten en leveranciers heel goed gebruiken! Met het juiste materiaal en gereedschap worden hun lessen praktischer en worden ze goed afgestemd op de beroepspraktijk. Juist die leuke praktijklessen maakt de jongeren waar onze sector naar zoekt enthousiast voor onze beroepen. Door op Sponder.nl een sponsoraanbod te doen, kunnen de vmbo- en mbo-opleidingen aantrekkelijker worden gemaakt en worden onze toekomstige vakmensen nog beter opgeleid.

Steun van leveranciers en producenten

“Tijdens de AfbouwVakdag in april heb ik met veel standhouders gesproken over het initiatief Sponder”, legt Ronald van Driel uit. “Er waren veel enthousiaste reacties, omdat leveranciers en producenten graag willen bijdragen aan het opleiden van nieuwe vakmensen. Ook commercieel vond men het interessant om meer naamsbekendheid te krijgen bij docenten en leerlingen. Iemand zei: Als een leerling ervaring opdoet met jouw producten of gereedschappen, dan kan dat leiden tot een levenslange klantrelatie. Daarnaast is het mooi om een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren door het beroepsonderwijs te sponsoren”.

Gratis gebruik van Sponder

Voor leveranciers, producenten en dienstverleners is registratie gratis, maar er wordt wel om een vrijwillige sponsorbijdrage gevraagd. De producten en diensten die op het platform worden aangeboden zijn in principe gratis. Soms kan een kleine bijdrage gevraagd, bijvoorbeeld voor transportkosten.

NOA hoopt dat veel fabrikanten en leveranciers het beroepsonderwijs een warm hart toedragen en middels een bijdrage op deze nieuwe website meehelpen om het vmbo- en mbo-onderwijs beter en vooral ook leuker te maken. Jongeren, die graag met hun handen willen leren werken, krijg je het snelste enthousiast door ze dat daadwerkelijk te laten doen!

Meer info op www.sponder.nl

Website: Sponder
Deel dit artikel: