Welke bewijsstukken zijn verplicht?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
29 juli 2021

Reizen naar en door Duitsland

Nu Nederland voor buurland Duitsland als een code rood land is bestempeld, rijst de vraag of dit consequenties heeft voor grenswerkers en hoe dit zit voor vakantiegangers op doorreis. Duitse deelstaten hanteren hun eigen regels, maar voor grensarbeiders, kort verblijf en doorreis gelden de volgende uitzonderingsregels:

Werknemers, scholieren en studenten die als grensarbeider/grenspendelaar tussen Nederland en Duitsland op en neer reizen geldt géén verplichting tot registratie en géén quarantaineverplichting. Wel is een bewijsplicht ingesteld.

Bewijsplicht grensarbeiders

  • Als grensarbeider moet u zich twee keer per week laten testen, tenzij u een vaccinatie- of herstelbewijs hebt. Deze test kan ook na binnenkomst worden afgenomen, bijvoorbeeld op de werkplek. De regel dat de test niet meer dan 48 uur voor de binnenkomst mag zijn afgenomen, is in dit geval niet van toepassing. Er hoeft alleen maar te worden aangetoond dat er twee keer per week wordt getest.
  • Ook moet kunnen worden aangetoond dat u een grenspendelaar/grensarbeider bent. Daartoe dient een schriftelijk bewijs, bijvoorbeeld een werkgeversverklaring, inschrijving / bewijs school of studie enz.
  • Degenen die een vaccinatiebewijs of herstelbewijs bij zich hebben zijn vrijgesteld van de testplicht.
  • Bij eventuele controles kan mogelijk een ‘pendlerkarte’ achter de voorruit uw reis bespoedigen. Vul een pendlersbescheinigung in en plaats de geprinte kaart achter de voorruit. 

Kort verblijf

Een verblijf dat korter duurt dan 24 uur valt onder ‘klein grensverkeer’. En bezoek aan bloed- of aanverwanten van de eerste graad, levenspartners of echtgenoten, of in het geval van gedeelde voogdij/ ouderlijk gezag valt ook onder kort verblijf en dit is dan voor een verblijf van maximaal 72 uur. Hiervoor geldt:

  • Geen verplichting tot registratie en geen quarantaineverplichting
  • Bewijsplicht: bij het overschrijden van de grens moet een bewijs van test, vaccinatie of herstel worden meegenomen

Doorreis

Bent u op doorreis door Duitsland, om bijvoorbeeld naar uw vakantiebestemming te komen, dan geldt:

  • Geen registratie-, quarantaine-  of bewijsplicht, maar dit moet wel gebeuren via de snelst mogelijke weg en met zo min mogelijk stoppen.
Deel dit artikel: