Werkgeverstesten: Teststraat op de werkvloer
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
08 april 2021

Preventief testen

Werkgevers kunnen nu financiële ondersteuning krijgen om werknemers zonder klachten preventief te testen en zo de werkomgeving veiliger te maken. Het kabinet heeft hiervoor een tijdelijke regeling in het leven geroepen voor bedrijven waar thuiswerken niet mogelijk is. 

Tijdelijke regeling preventief testen op corona

Op 25 maart 2021 heeft het ministerie van VWS een tijdelijke financiële regeling geopend voor de uitvoering van sneltesten bij werknemers zonder klachten in opdracht van werkgevers. Voor de uitvoering van de regeling is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. De financiële vergoeding geldt alleen voor het testen van werknemers wanneer thuiswerken geen optie is en 1,5 meter afstand houden – vanwege de aard van het werk – moeilijk is. 

Antigeensneltesten en testen voor begeleide zelfafname

Werkgevers die hun medewerkers preventief willen laten testen, krijgen van het ministerie van VWS het advies om dit twee keer per week te doen. De regeling vergoedt alleen antigeensneltesten en testen voor begeleide zelfafname. Dit kan worden gedaan door BIG-geregistreerde artsen en arbodiensten. De looptijd is van vandaag tot 31 mei 2021, met een mogelijkheid tot een maand verlenging.

Alleen testen op basis van vrijwilligheid

Testen is cruciaal om het coronavirus in te dammen. Op de werkvloer zorgt het niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor het eerder opsporen van het virus. De verwachting is dat teststraten bij bedrijven ook bijdragen aan de testbereidheid, omdat medewerkers dan niet speciaal naar een publieke testlocatie hoeven. Vanzelfsprekend kunnen werkgevers medewerkers alleen op de werkvloer laten testen op basis van vrijwilligheid. De werkgever krijgt ook geen inzage in de resultaten. De bedrijfsarts of arbodienst meldt positieve uitslagen bij de GGD.

Verspreiding van corona tegengaan

Koepelorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben in samenwerking met diverse ministeries een aparte website gemaakt voor werkgeverstesten. Het doel van werkgeverstesten.nl is om de verspreiding van corona tegen te gaan en om de economische en maatschappelijke activiteit weer te verhogen.

Speciale website voor inrichten eigen testlocatie

Op de website werkgeverstesten.nl is uitvoerige informatie te vinden over wat er komt kijken bij de inrichting van een eigen testlocatie, zoals de minimale eisen voor materialen, personeel, locatie, proces en kwaliteit, over de kosten, advies bij het selecteren en opzetten van de locatie en het regelen van personeel en inkopen van materialen. Ook het faciliteren van inkoop via raamcontracten met leveranciers en de mogelijkheid om mensen in te huren die de testen kunnen afnemen behoren tot de mogelijkheden. Verder is er een telefonische helpdesk voor vragen en informatie: 088-7674076.

Meer info op werkgeverstesten.nl

Deel dit artikel: