Pas je instellingen aan
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
10 oktober 2019

Phishing via Google Calender

Meestal verloopt phishing (het hengelen naar vertrouwelijke gegevens) via email of sms, maar kwaadwillenden hebben nu ook een manier gevonden om gevaarlijke linkjes in Google Agenda te plaatsen. Met deze betrekkelijk nieuwe vorm van phishing proberen cybercriminelen persoonlijke informatie te ontfutselen door neppe uitnodigingen te versturen naar Google Calender-gebruikers. Net als in phishing e-mails proberen ze hiermee gebruikers te verleiden om op een linkje te klikken. Soms wordt er gevraagd om financiële gegevens, zoals creditcardinformatie, in te vullen.

De truc is extra gevaarlijk, omdat de criminelen bij de uitnodigingen ook reminders kunnen sturen totdat er daadwerkelijk op het malafide linkje wordt geklikt of de gebruiker besluit de uitnodiging uit Google Agenda te verwijderen.

In Google Agenda staat namelijk standaard ingeschakeld dat uitnodigingen – waar dus phishing-links in kunnen staan – automatisch aan je kalender worden toegevoegd. Om te voorkomen dat verkeerde uitnodigingen ook in jouw agenda verschijnen, dien je deze optie uit te schakelen. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen:

Foto: ELENA LACEY; GETTY IMAGES
Foto: ELENA LACEY; GETTY IMAGES
  1. Open Google Agenda in de browser op je pc of Mac (gebruik dus niet de mobiele app);
  2. Klik op het tandwieltje rechtsboven om het menu te openen en kies voor ‘Instellingen’;
  3. Kies links voor ‘Afspraakinstellingen’;
  4. Hier zie je de optie ‘Uitnodigingen automatisch toevoegen’. De functie staat waarschijnlijk bij je ingeschakeld, maar kun je uitzetten door te kiezen voor ‘Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd’.

Deel dit artikel: