In september van start
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
03 juli 2019

Nieuwe opleidingsmogelijkheden voor plafond- en wandmonteurs van start

In september start in Den Bosch een tweejarige opleiding tot Plafond- en wandmonteur, die zowel open staat voor nieuwe leerlingen als voor bestaande medewerkers. Er is de keuze uit een tweejarige MBO-opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg, of een maatwerk trainingstraject voor medewerkers die vaktheorie en -praktijklessen willen volgen.

Op dit moment is het minimale aantal leerlingen gehaald, om de opleiding in elk geval in september van start te laten gaan! Maar er is zeker ruimte voor meer deelnemers en we hopen natuurlijk ook op méér leerlingen. Niet voor niets gaven meerdere bedrijven in april nog aan hoe belangrijk het is om jongeren en medewerkers professioneel te kunnen laten scholen. Die mogelijkheid is er nu: ook als uw bedrijf niet in de directe omgeving van Den Bosch gevestigd is, maar er wel belangstelling is voor een opleiding of training plafond- en wandmonteur, dan wordt u geadviseerd zich te melden.

MBO-opleiding

Het Koning Willem I College verzorgt de tweejarige mbo-opleiding tot plafond- en wandmonteur. Savantis en NOA/NOA Opleidingsbedrijf Afbouw ondersteunen deze opleiding inhoudelijk en financieel. Het is een bbl-opleiding, wat betekent dat een leerling gemiddeld 4 dagen werkt in een leerbedrijf en 1 dag per week onderwijs volgt. De lesdag bestaat grotendeels uit vaktheorie en praktijklessen rondom het vak van plafond- en wandmonteur. Maar ook Nederlands, rekenen en Loopbaan oriëntatie horen er bij om een door de overheid erkend mbo-diploma niveau 2 te halen.

Inschrijftraject mbo-opleiding

Inschrijven kan tot 1 augustus 2019 bij het Koning Willem I College. Na inschrijving wordt de leerling uitgenodigd voor een intakegesprek. Hierbij zullen op basis van de vooropleiding ook de mogelijkheden tot eventuele vrijstellingen en hiermee samenhangend verkorting van de opleidingsduur aan de orde komen. Als de deelnemer nog geen leerbedrijf heeft, kan het NOA Opleidingsbedrijf Afbouw hierin een rol spelen.

Trainingstraject

Voor mensen die al werkzaam zijn in de plafond- en wandmontagesector en dus al de nodige kennis, ervaring en/of diploma’s hebben, is het mogelijk om de opleiding als training te volgen. De omvang van het traject en de kosten hangen af van de opleidingsvraag. Er wordt een opleidingstraject op maat samengesteld, waarbij de deelnemer leert wat hij nodig heeft in zijn loopbaan.

Inschrijven training

Werkgevers die hier voor hun werknemer(s) meer over willen nemen, of werknemers uiteraard zelf, kunnen met vragen terecht bij Savantis. Ook voor leerlingen die niet in de omgeving van Den Bosch wonen, worden oplossingen gezocht. Er staat meer info op www.savantis.nl/plafondenwand, of mail naar directiesecretariaat@savantis.nl.

Wat wordt er allemaal getraind?

Een indicatie van zowel de vaktheoretische als praktijk lessen:

  • Algemeen over het bouwproces: hoeken en maten uitzetten, sparingen maken, isolerende systemen en ondersteuningsconstructies aanbrengen
  • Vaste wanden en plafonds: materialen en soorten, montagetechnieken, voegafwerking, creatieve vormgeving en kozijnen stellen en deuren afhangen
  • Systeemplafonds: het monteren van verschillende soorten systeemplafonds, berekenen van materialen en koven en afdeklijsten maken
  • Demontabele wanden: verschillende soorten, het monteren en demonteren én het nut van deze wanden.
Deel dit artikel: