Doorwerking Europese norm wordt nader onderzocht
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
21 januari 2021

Nieuwe norm rolsteigers

De NEN-EN-norm 1004-1 uit 2015 voor rolsteigers is vervangen voor een vernieuwde versie. Het is een Europese norm die vanaf medio dit jaar ook in Nederland geldt. VSB, de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven, werkt aan een update van het A-blad Rolsteigers om deze aan te passen op deze ontwikkelingen en naar de Nederlandse situatie. 

In de norm worden rolsteigers heel precies beschreven. Dan gaat het om het materiaal waar ze van gemaakt mogen zijn, de belasting die ze mogen dragen, de veiligheid en de prestatie-eisen. Oftewel, regels over hoe een steiger moet worden opgebouwd en hoe deze gebruikt ‘mag’ worden. Een belangrijk verschil met de oude norm is dat kamersteigers en andere handige lage hulpmiddelen er nu ook onder vallen. Dat kan gevolgen hebben voor de manier waarop een kamersteiger gebruikt moet worden. Er wordt in Europa daarom ook gewerkt aan een nieuwe norm voor kleine rolsteigers tot 2 meter platformhoogte. Verder heeft de vernieuwde Europese normering gevolgen voor hoge steigers die in buitenopstellingen worden gebruikt en tegen flinke windbelasting moeten kunnen. 

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven buigt zich momenteel in commissies over de nieuwe norm en hoe die te interpreteren. Zodra precies duidelijk is of u kamer- en rolsteigers op een andere wijze moet gebruiken, zullen we u uiteraard informeren. 

Download hier de veilige opbouwmethode voor rolsteigers.

Deel dit artikel: