Diploma Meester Restauratiestukadoor
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
11 april 2019

Nieuwe Meester stukadoors

Stukadoors, die zich tot het hoogste niveau van vakmanschap willen ontplooien, volgen de opleiding tot Restauratiestukadoor. Een intensieve driejarige praktijkopleiding, specifiek voor decoratieve en restauratietechnieken. Zaterdag 6 april 2019 mochten Gerwin Alting en Jacob Langenburg, na nog een extra scholingsjaar, hun felbegeerde diploma in ontvangst nemen.

De cursisten hebben alsnog het branche-erkende diploma Meester Restauratiestukadoor behaald. Gerwin en Jacob zijn nu, net als de Meesterstukadoors van het Neerlandsch Stucgilde, bekwaam in schade en sporenonderzoek, geschiedenis van de bouwkunst, gebruik van gereedschappen, hulpmiddelen en recepturen, het maken van een restauratieplan en het maken van mallen voor lijstwerk en ornamenten. Ook zijn ze de klassiek decoratieve technieken meester, waaronder stucmarmer, stucco-lustro, Venetiaanse pleisters, sgraffito, fresco’s, vergulden van lijstwerk en ornamenten. Hun ervaring zal met de jaren groeien, door zo veel en zo vaak mogelijk restauratiewerk en decoratieve technieken in de praktijk toe te passen.

Gerwin Alting en Jacob Langenburg met hun felbegeerde diploma
Gerwin Alting en Jacob Langenburg met hun felbegeerde diploma

Net als iedere leerling zijn deze nieuwe Meesterstukadoors ooit vroeger begonnen met een eenvoudig muurtje smeren. Van leerling tot Aspirant-gezel, Gezel stukadoren… en uiteindelijk vier jaar lang bijna alle zaterdagen naar school voor de restauratie-opleiding. Door hun passie, inzet en wil om het hoogste niveau te halen, mogen zij nu de titel Meesterstukadoor voeren. Nu zij hun diploma hebben, zullen de kersverse Meester stukadoors op de eerstvolgende vergadering van het Stucgilde onthaald worden als nieuwe leden. Want je kunt alleen een vakbroeder worden van het Stucgilde als je de Meesterstukadoor titel mag voeren, of door de accreditatiecommissie bent voorgedragen.

NOA feliciteert Gerwin en Jacob met het behalen van hun diploma en de Meestertitel!

Deel dit artikel: