“Nu keihard trainen voor World Skills”
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 mei 2019

Nederlands kampioen stukadoren Jeffrey Stuiver

Eind maart won Jeffrey Stuiver tijdens Skills The Finals de gouden plak bij de vakwedstrijd stukadoren en mag zich sindsdien Nederlands kampioen noemen. De leerling van het Koning Willem 1 college werkt bij NOA-lid Stucadoorsbedrijf R. van der Heijden BV uit Geffen. Komende maanden traint hij keihard voor de World Skills, die eind augustus plaatsvinden in Kazan, Rusland.

Jeffrey is ontzettend gemotiveerd om zijn vak te promoten. Hij is nog leerling, maar heeft al een uitstekende beheersing van alle stukadoorswerkzaamheden. Moeilijkheid is dat tijdens de World Skills de opdracht voor een groot deel uit wandmontagewerk bestaat. “Volgens de organisatie is daarvoor gekozen, omdat in veel landen deze werkzaamheden in één beroep worden gecombineerd”, legt docent Wiel Hustin uit. “De meningen verschillen daarover, maar het is wat het is, dus wordt Jeffrey nu speciaal getraind in wanden bouwen, tekening lezen en dunpleisteren. Het is mooi om te zien dat Jeffrey zelf al zijn vrije tijd in de training stopt, maar ook hoeveel mensen bereid zijn om hem op speciale onderdelen te trainen. Fabrikanten, docenten én bedrijven in de regio helpen bij de training.”

280 uur trainen

Van 22 tot en met 27 augustus zal Jeffrey het tijdens de World Skills opnemen tegen andere kampioenen van over de hele wereld. Hiervoor reist hij samen met docenten Henk van Gils en Wiel Hustin van het KW1-college uit Den Bosch naar Kazan in Rusland. Hij moet hiervoor tenminste 280 uur op zijn vakgebied trainen en krijgt vanuit de organisatie ook nog teambuilding en presentatietechnieken.

Foto: Knauf
Foto: Knauf

“Ik ga om te winnen!”

Jeffrey zelf is heel nuchter over zijn nieuwe titel en al het extra werk wat dit nu met zich meebrengt: “Tja, wat moet ik er over zeggen? Ik doe het allemaal voor DE wedstrijd. Gaaf toch? Ik wist van tevoren dat ik heel hard moet trainen, mocht ik het halen. Dat lukte, dus nu ga ik er vol voor. Niks geen Olympische gedachte, dat meedoen belangrijker is dan winnen! Ik krijg extra les in wanden monteren, want dat doe ik nooit en mag met een calculator meekijken naar tekeningen van allerlei projecten, zodat ik goed leer tekening lezen. Heel belangrijk, want ik weet van tevoren niet wat ik in Kazan moet gaan maken en dan kan ik daar aan de hand van de tekening snel mijn werkmethode bepalen en direct goed aan de gang. Ik ga naar de World Skills om te winnen!”

Netjes én snel

Werkgever Rinie van der Heijden is trots op zijn leerling: “Na de middelbare school, waar hij bij zijn oom in het spackspuitbedrijf stage had gelopen, kwam hij bij mij, omdat hij echt allround stukadoor wilde worden. Ik bleek een talentje in huis te halen, want hij leerde heel makkelijk. Natuurlijk is hij nog leerling, maar ik kan hem af en toe al een dagje alleen op pad sturen, dan komt dat al prima in orde. Toen hij vertelde dat hij aan de vakwedstrijd mee wilde doen, hebben we er eerst nog een lolletje om gemaakt; hij haalt altijd wel achten op school, maar moesten toch eens zien wat hij er van zou bakken…. Tijdens de Skills werkte hij netjes en snel, net als hij in ons bedrijf doet, maar wij maken niet zo vaak lijstwerk enzo, dus dat moet hij echt van school hebben. Superleuk voor hem dat hij won en nu zoveel bij kan leren. Hij is goed gemotiveerd en een voorbeeld voor vele jongeren.”

Deel dit artikel: