Mooie samenwerking met BNSA
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
20 december 2022

Natuursteenboek in ontwikkeling

Een nieuw natuursteenboek waarbij alle technische specificaties worden omschreven en die duidelijke richtlijnen geven voor de gehele natuursteenbranche. Het is mooi dat Nederland en België de krachten bundelen en NOA samen met BNSA een samenwerking aangaan. 

Binnen de afbouw bestaan verschillende technische boeken voor specifieke sectoren, uitgegeven door het TBA. Denk daarbij aan het vloerenboek en het handboek droge afbouw. Voor de sector natuursteen is een dergelijk boek er (nog) niet. 

Binnen de natuursteenbranche is er veel behoefte aan een boek (digitaal en in druk) die de technische eigenschappen van de verschillende soorten natuursteen beschrijft. Daarbij moet je denken aan verschillende soorten natuursteen die geschikt zijn voor aanrechtbladen, zwembaden, vloeren, buitengevels, etc. Waar je sterktes, soorten en mate van belasting in kunt terugvinden, samenstelling, weersbestendigheid of bestendigheid tegen bijvoorbeeld water met chloor. Maar ook de wijze waarop het bewerkt kan worden en waar het vandaan komt. Een echt vademecum van alle soorten natuursteen die je maar kunt bedenken.

In België is in de sector natuursteen de werkgeversvereniging BNSA actief. Dit is niet een vereniging zoals de NOA, maar een belangenvereniging, die geen cao’s afsluit. De leden bestaan uit steengroeves, importeurs, natuursteenbedrijven en architecten. De BSNA (ex Febenat) heeft eerder een dergelijk boek gemaakt dat voldoet aan al onze eisen, zij het dat het volledig op België is gericht. Ook het taalgebruik is Vlaams. Vanuit NOA heeft sectormanager Natuursteen Ester Litjes de samenwerking opgezocht met BNSA, vertegenwoordigd door Isabel Gruwez. Dit heeft tot een samenwerking geleid om tot een combi te komen van het BNSA jaarboek (fotoboek met realisaties) + vademecum en ons vloerenboek. Hierbij wordt de verscheidenheid in plaatsingsvoorschriften gerespecteerd.

De komende tijd gaan we vol aan de slag om het boek opnieuw uit te brengen en bruikbaar te maken voor zowel België als Nederland. Om het meteen een flinke update te geven moeten er nieuwe foto’s worden gemaakt, de inhoud moet worden herschreven (van Vlaams naar Nederlands, omdat niet iedereen zal begrijpen dat met werf wordt bedoeld bouwplaats) en het boek moet worden opgemaakt en gedrukt. En er worden nieuwe testen door BNSA op de materialen uitgevoerd, zodat alle waardes up to date zijn.

We willen met dit boek natuursteen in de kijker zetten door ook de voetafdruk, duurzaamheid en levenscyclus te bespreken. 

Voor de ontwikkeling van het Natuursteenboek is inmiddels een subsidie aangevraagd bij het TBA. De uitgave kan straks op de website van TBA en NOA aan de andere technische uitgaven van de verschillende sectoren worden toegevoegd. 

De bedoeling van de uitgave is dat deze kan worden gebruikt door natuursteenbedrijven in België en Nederland, maar ook door architecten, aannemers, gemeenten e.d. Daarmee kunnen we ondersteunen en fouten voorkomen, zoals bruikbaarheid in een bepaalde situatie, belastbaarheid, Arbeidsomstandigheden etc. Maar ook om afnemers te kunnen laten zien wat er mogelijk is: welke steensoorten zijn er mogelijk voor bijvoorbeeld een buitengevel of in een zwembad.

Deel dit artikel: