TNO en Knauf doen onderzoek
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 december 2019

Langer gezond doorwerken met een exoskelet?

TNO en begunstigend lid Knauf hebben al in 2017 de handen ineen geslagen om te onderzoeken of het gebruik van een exoskelet positief kan bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers in de bouw. Nadat het onderzoek in november van dit jaar een wetenschappelijke fase in is gegaan, was 13 december de laatste testdag van in totaal zes testdagen. Elf willekeurige stukadoors hebben zich vrijwillig aangemeld na de oproep om mee te werken aan het onderzoek naar het exoskelet. NOA fungeerde als testlocatie.

Het feit dat er binnen een uur na de oproep al stukadoors op de reservelijst terecht kwamen, gaf aan dat de bereidheid om mee te werken groot was. Bij stukadoors wordt in dit onderzoek een romp ondersteunend exoskelet getest. Een aantal stukadoors heeft, voorafgaand aan het onderzoek, dit exoskelet uitgeprobeerd op de bouwplaats en de eerste reacties waren positief. Nu wordt met een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door TNO, de spieractiviteit van stukadoors met en zonder exoskelet onderzocht. Het onderzoek vond plaats met twaalf testpersonen in een gecontroleerde omgeving.

Duurzame inzetbaarheid

Niet eerder is wetenschappelijk onderzocht wat een exoskelet nu echt doet voor de stukadoors beroepsgroep. De resultaten van de test geven richting  aan de inzet en/of doorontwikkeling van exoskeletten voor stukadoors. Draagbare en betaalbare exoskeletten die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid vormen het streven. Volgens onderzoeksleider prof. dr. Michiel de Looze van TNO geldt in zijn algemeenheid dat het de uitdaging is om exoskeletten te ontwikkelen die tegelijkertijd effectief zijn, niet in de weg zitten en op brede schaal geaccepteerd worden.

Betrokkenheid van Knauf

Algemeen bekend is dat werknemers van zware beroepen te maken krijgen met fysieke problemen. Uitval door ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid komt helaas regelmatig voor. Het gebruik van een exoskelet zou positief kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van verwerkers in de bouw, de voornaamste doelgroep van Knauf. Rob van Groningen, CEO: “Als marktleider in gipsproducten zien we het als onze plicht om na te denken over oplossingen die het zware vak van in dit geval de stukadoor, kunnen verlichten. Dit doen we al jaren met bijvoorbeeld de inzet van PFT gipsspuitmachines. Ook in de toekomst blijven we als Knauf actief naar mogelijke ontwikkelingen kijken, die onze verwerkers kunnen ondersteunen bij het duurzaam uitoefenen van hun vak.” Nadat de resultaten verzameld en uitgebreid geanalyseerd zijn, verwachten we in februari de eerste resultaten te kunnen communiceren.

Bekijk hier de reacties van twee ‘test’ stukadoors

Deel dit artikel: