Knauf maakt zich samen met NOA sterk voor het exoskelet
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
30 maart 2022

Introductie Knauf-skelet

Op 17 maart presenteerde TNO tijdens een persbijeenkomst de resultaten van het praktijkonderzoek naar het gebruik van het arm-ondersteunend exoskelet bij stukadoors. Uit deze praktijktest van TNO, in opdracht van Knauf en NOA, blijkt dat de meerderheid van de teststukadoors het exoskelet ook in de toekomst wil blijven gebruiken. Daarom gaat Knauf binnenkort de exoskeletten op een laagdrempelige manier in de markt zetten. 

De overgrote meerderheid van de stukadoors (93%) geeft aan dat het exoskelet ze lichamelijk ondersteunt. 45% geeft daarnaast aan dat zij zich minder vermoeid voelden aan het eind van de dag. Uiteindelijk wil 65% van de stukadoors het exoskelet in de toekomst gaan gebruiken. De deelnemende stukadoors bleken het exoskelet vooral aan te trekken bij het stukadoren van plafonds. Lees hier alles over de uitkomsten.

Aangezien uit ander TNO onderzoek - in opdracht van Knauf Group in Duitsland - ook voor plafondmonteurs de uitkomst is dat het exoskelet ze bij hun dagelijks werk ondersteunt, ziet Knauf genoeg reden om het arm-ondersteunend exoskelet op de markt te gaan brengen. Met een laagdrempelige introductieprijs wil Knauf de acceptatie om te werken met het exoskelet binnen de afbouwsector vergroten. Zo kunnen we het werk van onze doelgroep verlichten én tegelijkertijd het vak aantrekkelijk houden voor toekomstige professionals in de afbouw. 

Ook op de website van Knauf lees je meer over het onderzoek, de resultaten én de vervolgstappen van Knauf.  

Deel dit artikel: