Nieuwe tarieven en tegemoetkoming voor intensieve gebruikers
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
03 november 2022

Energieplafond

Omdat iedereen last heeft van de hoge energiekosten geldt er vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond op energie. Ook komt er gerichte ondersteuning voor mkb-bedrijven die intensief energie gebruiken.

Het prijsplafond op energie geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Dan gaat het om gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

Vaste korting in november en december

In november en december 2022 ontvangen alle huishoudens en andere kleinverbruikers een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

TEK-regeling

Er komt ook een nieuwe regeling voor mkb-bedrijven die veel energie gebruiken. Denk aan de bakker waar in de media telkens over wordt gesproken. De Tegemoetkoming Energiekosten Regeling (TEK) moet gerichte ondersteuning bieden. 

Voorwaarden TEK

Om in aanmerking te komen voor TEK moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit;
  • Minimaal 12,5 procent van je omzet gaat naar energiekosten;
  • Je bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie
  • Je hebt minder dan 250 werknemers
  • Je jaaromzet is maximaal €50 miljoen
  • Je jaarbalans is maximaal €43 miljoen
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister.

Aanvragen bij RVO

Op dit moment kan er nog geen TEK worden aangevraagd. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je de eerste steun waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal van 2023 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Deel dit artikel: