Alle bouwvakkers zijn goud waard!
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 november 2021

De nieuwe elite

Op 24 oktober zond NPO2 een mooie aflevering uit van Tegenlicht: De nieuwe elite. De programmamakers laten zien dat Nederland alle technische beroepen keihard nodig heeft. Voor alle verduurzamingsacties, dé grootse bouwopgave en natuurlijk de energietransitie: Nederland komt nergens zonder bouwvakkers. 

De toekomst ligt in handen van de handwerkers. Toch worden onze vakmannen en vakvrouwen niet genoeg gewaardeerd. Onze voorzitter John Kerstens schrijft er over in ons vakblad Afbouwzaken en verwijst naar het VPRO-programma. 

Tegenlicht presenteert: de nieuwe elite

In Nederland wordt nog onderscheid gemaakt tussen hoog- en laagopgeleiden. Ook al wordt regelmatig genoemd dat deze benaming ongelukkig is en niet van deze tijd, toch zijn dit de standaard termen en is de algehele tendens dat hoe beter je studeert, hoe mooier je toekomst is. Terwijl mbo'ers van het grootste belang zijn voor onze samenleving. Dat wordt de komende jaren alleen maar zichtbaarder. Hoogopgeleiden zijn niet langer de elite, zo schetst het televisieprogramma Tegenlicht. De toekomst ligt in handen van handwerkers. De broodnodige verandering, als het gaat om de energietransitie, gaat van de werkvloer komen.

Er is een herwaardering nodig van ambacht. VPRO Tegenlicht laat zien dat niet de econoom en de bestuurskundige het land leiden, maar de monteur en de loodgieter.

Aflevering terugkijken? Ga direct naar vpro.nl. 

Deel dit artikel: