Minder nieuw door meer hergebruik
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 juni 2021

‘Circulair bouwen kan echt’

Vanuit de gedachte dat er steeds duurzamer moet worden omgegaan met de beschikbare grondstoffen heeft begunstigend lid Gyproc Nederland de volgende stap gezet. In samenwerking met New West Gypsum, een wereldwijde gipsafvalverwerker, wordt gerecycled materiaal terug de productiestroming ingebracht. De start van circulair bouwen is daarmee gegeven. Het kan écht.

Mark van Houten, commercieel directeur Gyproc Nederland: “Ondanks het feit dat een deel van onze huidige range gipskartonplaten al een mate van gerecyclede grondstoffen kent, ontslaat je dat niet van de plicht om het altijd beter te willen doen. Door die drive én de verantwoordelijkheid die je hebt als fabrikant, zetten we nu in op een nieuwe standaard voor het gebruiken van gipsafval in het productieproces én onze vertrouwde kwaliteit leveren. Dit smaakt naar meer.”

Duurzaam bouwen met gips

Gips, wat van zichzelf al een natuurlijk product is, behoudt zijn kwaliteit na recycling. Een groot voordeel omdat gips eeuwig recyclebaar is. Het loont om gips te recyclen en te hergebruiken.

Diverse partijen in Nederland zijn steeds beter in staat om gipsafval te scheiden. Denk aan afval- en recyclingbedrijf GP Groot, dat gipsafval levert aan New West Gypsum. Nederlands gipsafval wordt daarmee omgezet in gipskartonplaten die in Nederland geschroefd worden.

De Nationale Milieu-database

Gipskartonplaten van Gyproc Nederland worden op diverse locaties in Europa geproduceerd. Het overgrote deel daarvan komt uit Kallo (België). Diverse gipskartonplaten bevatten al een gerecycled gipspercentage van maximaal 15%. Ten opzichte van het percentage waar de branche op dit moment mee rekent (nationale milieu database slechts 5%), is 15% al behoorlijk meer. Nu is dat percentage door Gyproc dus verdubbeld in de nieuwste gipskartonplaat Gyproc Regips A. 

Gyproc Selector

De Gyproc Regips A gipskartonplaten zijn toepasbaar in projecten waar men nog duurzamere scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds wil toepassen. In de Gyproc Selector, een handige hulpmiddel om het juiste wand- of plafondsysteem te vinden, is de Gyproc Regips A opgenomen. Met de Gyproc BIM plug-in en bestekteksten kan iedere voorschrijvende partij en afbouwer aan de slag met deze duurzame gipskartonplaat.

Meer informatie over Gyproc Regips A vindt u op de website van Gyproc. 

Deel dit artikel: