VarioShield loodgipspanelen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
25 maart 2024

Brand- en stralingsveilige panelen

De loodgipspanelen van begunstigend lid VarioShield bieden niet alleen bescherming tegen straling, ze zijn ook brandveilig. De platen worden ingezet in ruimtes waarin met straling wordt gewerkt, zoals in ziekenhuizen, tandartsprakijken en dierenklinieken.

Loodgipsplaten zijn over het algemeen groot en zwaar en daardoor lastig te verwerken en te vervoeren. Vanuit de behoefte van afbouwers aan een beter hanteerbare plaat is de VarioShieldPlus plaat ontstaan: een klein, handzaam paneel met overlap, dat eenvoudiger en sneller te verwerken is.

VarioshieldPlus Montage

Het VarioShieldPlus paneel is een door VarioShield ontwikkelde plaat die kleiner is dan een standaard plaat. Door zijn afmetingen, 1200x600mm, is het loodgipspaneel lichter dan de standaardpanelen. Hierdoor is het werken met deze platen minder zwaar en belastend.

De platen zijn aan één kopse kant voorzien van een loden overlap en hebben aan de andere kant een verjonging. Op deze manier zijn de horizontale voegen – zonder extra loodstrook – direct stralingsdicht. Deze snelle manier van monteren levert nagenoeg geen restafval op, is dus kostenbesparend en beter voor het milieu.

Transport

Niet alleen zijn de platen beter te hanteren, ook het vervoer is eenvoudiger. Door de kleine afmetingen is er aanzienlijk minder kans op schade tijdens transport en opslag. De platen worden op kleine pallets aangeleverd en kunnen met een palletwagen op de bouwplaats worden verplaatst. Vervoer met een personenlift is daarom ook geen enkel probleem. Vooral als een ziekenhuis nog in bedrijf is en er rondom patiënten en zorgpersoneel moet worden gewerkt, is dit een ideale uitkomst.

Brandwerendheid

De loodgipspanelen zijn niet alleen stralingsveilig maar ook brandveilig. De wanden met lood zijn namelijk EI60 brandwerend getest in een geaccrediteerd laboratorium. Het classificatierapport is gebaseerd op daadwerkelijk uitgevoerde testen zodat de wanden gegarandeerd EI60 minuten brandwerend zijn. Er hoeven dus geen separate stralingswerende voorzetwanden voor de brandwerende wanden te worden geplaatst; de loodgipswanden zijn voldoende.

Verkrijgbaarheid

Deze gipskartonplaat met extra glasvezel is verkrijgbaar in 5 looddikten: 1mm, 1,5mm, 2mm, 2,5mm en 3mm. De afmetingen bedragen 12,5x600x1200mm. VarioShieldPlus is snel leverbaar. Meer info op www.varioshield.com

 

Deel dit artikel: