Dringend advies vanuit koepelorganisaties
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
10 maart 2022

Beveilig uw digitale systemen!

De oorlog in Oekraïne vraagt dringend om een verhoging van de digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven in Nederland. Alhoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor gerichte Russische cyberaanvallen op Nederlandse organisaties is verhoogde waakzaamheid van groot belang. 

Het is mogelijk dat digitale aanvallen in Oekraïne leiden tot spillover effecten in Nederland. Ook zijn directe digitale aanvallen mogelijk, bijvoorbeeld als vergelding voor opgelegde sancties. NOA is daarom door koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland gevraagd om alle leden te attenderen op deze risico’s. Het is belangrijk om uw digitale weerbaarheid van computersystemen en de beveiliging ervan goed te checken en aan te scherpen waar dat nodig is. 

Basismaatregelen

In een handreiking van het Nationaal Cyber Security Centrum staan basismaatregelen genoemd, waarvan het meer dan aanbevelenswaardig is om de stappen te doorlopen:

  1. Installeer updates
  2. Zorg dat elke applicatie en elk systeem voldoende loginformatie genereert
  3. Pas multifactorauthenticatie toe
  4. Maak regelmatig back-ups van uw systemen en test deze
  5. Segmenteer netwerken
  6. Bepaal wie toegang heeft tot uw data en diensten
  7. Versleutel opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie
  8. Controleer welke apparaten en diensten bereikbaar zijn vanaf het internet en bescherm deze

Download de handreiking voor uitleg, of kijk op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum  (NCSC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Wat te doen bij dreiging of aanval? 

Internationaal wordt er op dit moment met name gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van DDos en wiperware. Digitale dreiging kan in deze situatie ook bestaan uit de verspreiding van ransomware, desinformatie en (spear)phishing. Over deze specifieke dreigingen en wat u daartegen op korte termijn kunt doen, is ook te vinden op de website van het NCSC. Daar vindt u ook uitleg wat u moet doen als er een incident is. Naar de NCSC webpagina. 

Meer weten?

Volg de nieuwspagina van het NCSC over Oekraïne. 

Deel dit artikel: