Samen sneller het net op
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 februari 2022

Beperkingen elektriciteitsnet

In tien van de twaalf Nederlandse provincies spelen problemen met het elektriciteitsnet. Ondernemers ondervinden problemen om bijvoorbeeld hun zonnedak, laadpalen of panden en installaties op het net aangesloten te krijgen. Deze vertragingen kunnen ook gevolgen hebben voor het halen van de klimaatdoelen. Een brede coalitie heeft daarom aan minister Jetten een plan aangeboden om samen sneller het net op te kunnen.

Een brede coalitie van 13 partijen van netbeheerders, overheden en ondernemingsorganisaties heeft onlangs een plan aangeboden aan Minister Jetten van Klimaat en Energie om nog deze kabinetsperiode structurele oplossingen te vinden voor de problemen op het elektriciteitsnet. Het plan ‘Samen sneller het net op’ laat zien dat de huidige problemen slecht zijn voor de energietransitie en het ondernemingsklimaat. Zeker als Nederland zich wil onderscheiden als koploper op duurzaamheid.

Volop uitdagingen 

We moeten een miljoen woningen aansluiten op het net, de industrie gaat massaal verduurzamen en elektrificeren, ondernemers willen zonnepanelen op hun dak, en ga zo maar door. Dat kan alleen als de netcapaciteit flink verhoogd wordt, er geïnnoveerd wordt en in de opslag er slimmer gebruik kan worden gemaakt van pieken en dalen in de vraag naar energie.

Kamerbrieven

Binnenkort volgen verschillende Kamerbrieven van minister Jetten over onder meer het klimaatbeleid en de elektriciteitsnetten, waarbij hij heeft aangegeven dat het nieuwe plan goed van pas komt. We houden de ontwikkelingen in de gaten. 

Deel dit artikel: