Zakelijk en privé gescheiden houden
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
14 juni 2022

Appje van de zaak

WhatsApp. Wie kent het niet? Dat er ook een aparte zakelijke variant is van het wereldwijd meest gebruikte communicatiemiddel weet echter lang niet iedereen. Zeker voor middelgrote en kleine bedrijven kan het slim zijn om een bedrijfsaccount aan te maken bij WhatsApp Business. Op die manier houd je zakelijk en privé ook nog eens makkelijker gescheiden.

Om met de zakelijke variant van WhatsApp aan de slag te gaan, moet je die wel eerst downloaden uit de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android). WhatsApp Business is in de basis hetzelfde als de WhatsApp die je gewend bent. De app ziet er hetzelfde uit en werkt hetzelfde: zo kun je nog steeds bellen via de app, verzendlijsten aanmaken, groepen aanmaken en gebruik maken van WhatsApp Web. Wel zijn er een aantal functionaliteiten toegevoegd die WhatsApp Business interessanter maken voor bedrijven.

Bedrijfsprofiel 

Bij het aanmaken van je WhatsApp Business account kun je een bedrijfsprofiel aanmaken. Je kunt hier een logo instellen, je bedrijfsnaam toevoegen, maar ook andere belangrijke informatie vermelden. Geef bijvoorbeeld je e-mailadres, je website en het adres van je bedrijf weer. Dat maakt het makkelijker voor klanten om je te vinden.

Openingstijden

Een handige optie in je bedrijfsprofiel is het instellen van openingstijden. Door die toe te voegen weten klanten waar zij aan toe zijn en kun je automatische berichten instellen voor wanneer je niet aanwezig bent. Op die manier begrijpen klanten ook dat je na werktijd niet meteen op een appje reageert.

Automatische reacties

Een verschil tussen WhatsApp Business en WhatsApp is dat je automatische reacties in kunt stellen. Hierin heb je verschillende opties, namelijk afwezigheidsberichten, welkomstberichten en snelle antwoorden. Deze berichten kun je helemaal naar jouw wens personaliseren.

Vast telefoonnummer 

Hoewel je WhatsApp Business op dezelfde mobiel kunt installeren als je normale WhatsApp, is het slim om de app te koppelen aan een ander telefoonnummer. Kies je voor hetzelfde nummer dan worden je chatgeschiedenis en media automatisch overgezet naar WhatsApp Business. Je kunt eventueel ook een tweede simkaart gebruiken en je WhatsApp Business account aan dat nummer koppelen. Als laatste optie kun je WhatsApp Business gebruiken met je vaste telefoonnummer. Hierdoor kan je met het vaste nummer van de zaak communiceren via WhatsApp.

Statistieken

Een ander verschil tussen WhatsApp Business en WhatsApp is dat je de mogelijkheid hebt om bericht statistieken te volgen. Je kunt onder andere statistieken vinden over verzonden en ontvangen berichten. Statistieken helpen je om prestaties van marketingcampagnes via WhatsApp Business bij te houden.

Labels 

In de zakelijke versie van WhatsApp kun je labels toevoegen aan je chats. Hierdoor kun je chats categoriseren. Dit helpt orde te brengen in je chats. Hebben klanten vragen? Dan kun je ze aan het label ‘vragen’ toevoegen. 

Catalogus

Het is ook mogelijk om een catalogus van je producten of diensten aan te bieden in WhatsApp Business. Klanten zien dan in één oogopslag welke producten en diensten je aanbiedt. 

Smartphone of computer

WhatsApp Business en de gewone WhatsApp kunnen op hetzelfde apparaat geïnstalleerd worden. Je hebt dus geen nieuwe smartphone nodig om WhatsApp Business te installeren. Het is echter ook mogelijk om WhatsApp Business met meerdere medewerkers te gebruiken. De WhatsApp Business app wordt in dat geval geactiveerd op één telefoon en deze kan vervolgens gekoppeld worden aan vier computers. Hierdoor kan je met meerdere collega's WhatsApp Business gebruiken. 

Deel dit artikel: