Verschillende soorten plafonds
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA

Plafondsystemen

NOA-bedrijven uit de sector Plafond- & Wandmontage kunnen allerlei plafondsystemen monteren, afgestemd op uw eisen en wensen. We geven u graag enkele toepassingsmogelijkheden en voorbeelden.  Voor advies op maat kiest u een bedrijf, dat het perfecte plafondsysteem voor u kan realiseren.

Gipsplatenplafond

Gipsplaten zijn ideaal voor het afwerken van schuine wanden of het maken van een plafond. Ze worden bevestigd aan een houten of metalen regelwerk. Een gipsplaten plafond kan snel aangebracht worden en geeft een mooie gladde en strakke afwerking. Een gipsplatenplafond zorgt voor geluidsisolatie en een betere brandveiligheid. Naast ‘standaard’ gipsplaten - ook wel stucplaten platen genoemd - zijn er ook extra sterke gipsplaten. Afhankelijk van het gebruiksdoel kunt u ook kiezen voor bijvoorbeeld waterbestendige gipsplaten, brandwerende gipsplaten, straling werende gipsplaten en buigbare gipsplaten.

Hardminerale plafonds

Hardminerale plafondpanelen in een systeemplafond zijn uitermate geschikt voor het reduceren van overlangsgeluid: geluid dat via de tussenruimte van het verlaagde plafond doordringt naar een aangrenzende ruimte.

Houten plafonds

Een houten systeemplafond geeft een warme en luxe uitstraling. Houten plafonds met een FSC of PEFC certificering zijn uiterst duurzaam. Bovendien voldoen houten plafonds aan de Europese brandwerendheideisen met betrekking tot de toepassing van hout als bekledingsmateriaal. Ook voor een akoestische ruimte is een houten systeemplafond uitermate geschikt.

Klimaatplafond

Een klimaatplafond zorgt voor koeling en verwarming van ruimtes door middel van een watersysteem dat is aangebracht boven in plafondplaten, terwijl de aan- en afvoer van lucht gebeurt via in het plafond geïntegreerde roosters. Het voordeel van dit systeem ten opzichte van alle andere klimaatsystemen is, dat het verwarmen, koelen én verversen van lucht op één plek plaatsvindt. Er zijn geen radiatoren of airconditioners nodig. De warmteopbrengst van een klimaatplafond is gelijk aan die van radiatoren. Groot voordeel van een klimaatplafond is dat deze géén tocht veroorzaakt, terwijl het koelvermogen veel groter is dan een willekeurig ander systeem. Een klimaatplafond creëert thermische behaaglijkheid.

Foto: Mat Afbouw
Foto: Mat Afbouw

Monolitisch plafond

Een monolithisch plafondsysteem is geheel naadloos. Het ophangsysteem van het plafond en perforaties in de plafondpanelen zijn onzichtbaar. Voordelen van een monolithisch plafond zijn: flexibiliteit in plaatsing en ontwerp én een goede geluidsabsorptie. Er is veel mogelijk, van vlak tot gebogen en als plafondeiland.

Spanplafond

Een spanplafond is vrijdragend en blijft elastisch, het kan dus nooit scheuren. Een elastisch spanplafond wordt strak onder een bestaande plafond gespannen. Het is duurzaam en onderhoudsarm. Er zijn verschillende materialen mogelijk, die allemaal vochtbestendig zijn: een spanplafond is een perfecte oplossing voor een badkamer of andere vochtige ruimte. In een spanplafond kan verlichting worden ingebouwd.

Systeemplafond

Een plafond moet natuurlijk mooi zijn, maar daarnaast zijn er wensen op het gebied van geluidswering, brandwerendheid, hygiëne en vochtbestendigheid. Er zijn verschillende systeemplafonds in diverse materialen en kleuren. Ook is er volop keuze in ophangsysteem en randdetails.

Verdekte ophangsystemen

Een verdekt ophangsysteem kan verlaagd, direct gemonteerd of verlijmd toegepast worden. Het ophangsysteem is onzichtbaar. Hierdoor vertonen zelfs plafonds die een grote variëteit aan verlichting, ventilatie en rookdetectors bevatten, een kalm en discreet naadloos aanzicht.

Foto: Hoogenboom Plafonds
Foto: Hoogenboom Plafonds

Verlichting systeemplafond

In veel plafondsystemen kan verlichting mooi geïntegreerd worden. Er is veel mogelijk op het gebied van inbouwverlichting. Voor gangen en verlichting van kleine ruimten kunnen downlighters worden gemonteerd. In kantoren en grote ruimtes zijn juist TL armaturen geschikt om in het systeemplafond in te bouwen. Voor sfeer verlichting adviseren we led spots.

Zacht mineraal plafond

Zacht minerale plafondpanelen in een systeemplafond geven een akoestisch voordeel. Door de open basisstructuur van deze plafondpanelen zijn ze in staat geluidsenergie op te nemen zodat hinderlijke nagalm in een ruimte gereduceerd wordt. Ook prints zijn op deze plafondpanelen mogelijk.

Zichtbare ophangsystemen

Een zichtbaar ophangsysteem geeft het plafond een eenvoudige en gestructureerde uitstraling. Het plafond kan worden gebruikt om specifieke functionele ruimtes aan te duiden. Een plafond kan zo specifieke ontwerpdetails benadrukken, of bijdragen aan een verhoogde gebruiksvriendelijkheid.