Veiligheid met communicatie
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
13 juni 2019

Eén bouwplaats, eenduidige communicatie

Er komen steeds meer verschillende talen op de bouwplaats en door ronkende machines en het dragen van gehoorbescherming is gesproken taal lang niet altijd begrijpelijk. Gebarentaal werkt goed, maar dan moet iedereen wel weten wat die simpele signalen betekenen. Daarvoor is vorige week de website bouwspraak.nl gelanceerd.

Veiligheid begint met eenduidige communicatie. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid op de bouwplaats te vergroten. Door middel van eenvoudige en herkenbare gebaren kunnen werknemers effectief communiceren ondanks een eventuele taalbarrière of als er sprake is van veel omgevingslawaai. De verschillende (hand)gebaren worden op de website www.bouwspraak.nl getoond en toegelicht.

Acht talen

Het gaat om een aantal veelal signalerende gebaren, bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren. De website is in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar en is uiteraard smartphone vriendelijk.

Ga naar bouwspraak.nl

Deel dit artikel: