Binnenkort méér in de Branchemonitor Afbouw
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
10 februari 2022

Stand van de woningmarkt

In 2021 zijn 226.087 bestaande woningen van eigenaar gewisseld: 4% minder dan in 2020. Omdat er weinig huizen te koop worden aangeboden, zal de verkoop van bestaande woningen verder dalen. Wel zit de vergunningverlening en verkoop van nieuwbouwwoningen weer in de lift. Maar de huidige verkoopaantallen zijn eigenlijk ontoereikend.

In december 2021 waren bestaande koopwoningen 20,4 procent duurder dan een jaar eerder. Nooit eerder sinds de start van de statistiek in 1995 was de prijsstijging zo groot. Over heel 2021 waren woningen gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020.

Nieuwbouw

Met 39.500 verkochte nieuwbouwwoningen haalt 2021 het hoogste verkoopaantal sinds 2006. Na een flinke dip in 2019, veroorzaakt door de problematiek rondom stikstof en PFAS, zit de verkoop van nieuwbouwwoningen inmiddels weer in de lift. De verkopen stegen in 2020 en 2021 met respectievelijk 13 en 12 procent. De sterke groei is te danken aan de appartementenbouw. De hoge verkoopaantallen in 2021 zijn vooral een inhaalslag van uitgestelde projecten. De huidige verkoopaantallen zijn eigenlijk ontoereikend om aan de enorme vraag naar woningen te kunnen voldoen.

Vergunningverlening

In november kwam voor het eerst sinds april het aantal vergunde nieuw te bouwen woningen weer uit boven de 7.000. De stijging in de vergunde bouwsom komt niet alleen door de stijgende bouwkomsten en -volumes, maar vertaalt zich ook in meer woningen. Mogelijk is dit een bescheiden eerste effect van de invoering van de stikstofdrempel. 

Branchemonitor Afbouw

Volgende maand biedt NOA in samenwerking met Buildsight speciaal voor alle NOA-leden het eerste online dashboard met allerhande kengetallen. Dan kan op ieder gewenst moment worden ingelogd en worden bekeken hoe het bijvoorbeeld staat met de vergunningverlening, orderportefeuilles en bouwomzet. Lees er meer over.

Bron: Buildsight

Deel dit artikel: