Nieuwe meetmethode voor emissievrije gebouwen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
17 juli 2025

Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen (EPBD IV)

Vanaf 2026 gaat Nederland aan de slag met de vierde Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen (EPBD IV). Deze richtlijn bepaalt dat álle gebouwen in 2050 emissievrij moeten zijn. Goed om te weten: Nederland plakt geen extra eisen bovenop de Europese afspraken.

De Europese afspraken zijn best ingrijpend. Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen op het perceel energiezuinig én emissievrij zijn. Daarbij wordt gerekend met een nieuwe meetmethode: de 'whole life cycle global warming potential', afgekort met wlc-gwp, omdat ook de uitstoot van de gebruikte bouwmaterialen, de installaties in het gebouw en de energie die het gebouw verbruikt mee gaan tellen. In 2027 verschijnt een routekaart waarin staat welke eisen precies gaan gelden.

Wat verandert er concreet?

  • Alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 2030 energieneutraal én emissievrij worden gebouwd.
  • De uitstoot tijdens de héle levensduur telt dan ook mee, dus ook van bouwmaterialen en installaties.
  • Er komt een verbeterd energielabel, met klassen van A t/m G. De huidige hoogste energielabelklassen (A+ tot en met A+++++) komen dan te vervallen. Tegelijk komt er een gemoderniseerde methode om het energielabel te bepalen.
  • Winkels, scholen en andere utiliteitsgebouwen met slechte energielabels moeten uiterlijk in 2030 of 2033 worden verbeterd.
  • Voor woningen worden (vooralsnog) geen verplichtingen opgelegd, maar isolatie en warmtepompen worden sterk gestimuleerd.

De planning

Eind van dit jaar komt er een Nationaal Gebouw Renovatieplan. Ook belooft de overheid ondersteuning via subsidies en informatievoorziening. Dit heeft demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) deze week aan de Tweede Kamer geschreven. In de kamerbrief kun je lezen wat de Europese richtlijn concreet voor jouw projecten gaat betekenen.

Deel dit artikel:

Laatste nieuws