Mensen die ziek zijn geworden door werken met schadelijke stoffen kunnen een tegemoetkoming in de vorm van een geldbedrag aanvragen. Dit staat in de regeling Tegemoetkoming Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (TSB). De TSB-regeling is per 1 juli 2025 uitgebreid met drie nieuwe ziekten.
De TSB-regeling is er voor mensen met bepaalde aandoeningen die ziek zijn geworden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Deze regeling biedt sinds 2023 patiënten een kortere en snellere route naar erkenning van hun beroepsziekte. Door de regeling kan - buiten de privaatrechtelijke route om - een financiële tegemoetkoming worden gegeven aan slachtoffers met een ernstige stoffengerelateerde beroepsziekte. De regeling geldt zowel voor (voormalige) werknemers als voor (voormalige) zzp’ers en wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
De TSB-regeling bestond al voor voor mensen met allergisch beroepsastma, longkanker door asbest en CSE (′schildersziekte′). Daar zijn door de uitbreiding per 1 juli 2025 de volgende aandoeningen bijgekomen:
De TSB-regeling geeft erkenning aan het verlies van gezonde levensjaren. Mensen die aan de voorwaarden voldoen, krijgen één keer een tegemoetkoming van de overheid. In 2025 is dit een bedrag van € 25.679,-. De aanvragers krijgen binnen 16 weken na de aanvraag te horen of ze een tegemoetkoming krijgen of niet. Als de aanvrager ook een schadevergoeding of een betaling heeft ontvangen van de werkgever of opdrachtgever, trekt de Sociale Verzekerings Bank het ontvangen geldbedrag van de tegemoetkoming af.
De regeling TSB is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Ministerie bepaalt op basis van het advies van de Adviescommissie van het landelijk expertisecentrum Lexces welke ziekten worden toegevoegd aan de lijst met erkende beroepsziekten. De aanvraag voor tegemoetkoming komt binnen bij het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). De SVB neemt het definitieve besluit of iemand een tegemoetkoming krijgt of niet. Dit gebeurt nadat het ISBG hierover een advies heeft gegeven.
In de komende jaren worden er meer ziektes toegevoegd die zijn ontstaan door het werken met schadelijke stoffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaalt wanneer dat gebeurt en welke beroepsziekten dat zijn.