U loopt risico bij een verouderde RI&E
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
04 mei 2021

Heeft u uw RI&E op orde?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie, oftewel RI&E, te hebben. Deze moet actueel zijn en tevens moet er een Plan van Aanpak bij zitten. Hierin staan de punten die u nog verder moet oppakken en/of zaken die u bijvoorbeeld een keer per jaar wilt bekijken of alles nog klopt. Regelmatig ontvangt ons secretariaat vragen over de RI&E en blijkt dat nog niet alle bedrijven deze regelgeving op orde hebben. 

Risico als u geen of zeer verouderde RI&E hebt

Zoals aangegeven is het hebben van een actuele RI&E wettelijk verplicht. Als u geen RI&E hebt, loopt u het risico bij een controle door de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) een forse boete te krijgen. Vooropgesteld: Dat is natuurlijk zonde van het geld. Er is echter ook een onderliggend risico waar weu  graag op willen wijzen: Stel dat er een ongeval gebeurt met een van uw werknemers. Als u dan geen actuele RI&E hebt, zien we steeds meer dat verzuimverzekeraars geen uitkering betalen of slechts beperkt. Het is dus belangrijk om een actuele RI&E te hebben. Hoe kunt u dit realiseren?

RI&E Bouwnijverheid

Als bedrijf in de afbouwsector kunt u kosteloos gebruik maken van de RI&E Bouwnijverheid. Dit is een digitaal product dat door Volandis wordt onderhouden en geactualiseerd. Bij het gebruik van deze RI&E hoeft u, tot maximaal 25 personeelsleden, geen gebruik te maken van een derde partij zoals bijvoorbeeld een arbodienst. Als u de RI&E Bouwnijverheid gebruikt en alles op orde hebt, voldoet u in ieder geval aan uw wettelijke verplichtingen, tenzij u meer dan 25 personeelsleden heeft. In dat geval zult u wel een deskundige in moeten schakelen om uw RI&E te laten beoordelen, maar het maken ervan kunt u zelf doen. Ten aanzien van de actualiteit is het goed om te weten dat ook alles rondom Corona hierin is opgenomen. 

Hoe de RI&E te maken

U kunt er voor kiezen om de RI&E geheel en al zelf op te stellen. Daarvoor kunt u eerst op de site van Volandis een account aanmaken, waarna u na ontvangst van de inloggegevens aan de slag gaat. De informatie over het aanmaken van uw account e.d. vindt u op de website van Volandis. In de praktijk blijkt het toch wel lastig om het invullen van de RI&E helemaal zelfstandig te doen. Zodra er vragen ontstaan, haakt men af. Daarom heeft NOA in samenwerking met Volandis regelmatig workshops gehouden in Veenendaal: onder deskundige begeleiding gingen deelnemers vanachter hun eigen laptop aan de slag en werden in een middag tijd door het hele pakket geloodst. Met een zo goed als complete RI&E ging men einde middag dan tevreden en opgelucht naar huis. Door Corona is een fysieke bijeenkomst nu niet mogelijk. Om er toch voor te kunnen zorgen dat u online met enige hulp door de RI&E kunt worden geholpen, kan NOA samen met Volandis bij voldoende vraag digitale workshops organiseren.

Belangrijk is dat u over een actuele RI&E beschikt. Dat voorkomt boetes en/of andere onprettige gevolgen. Maak hiervoor gebruik van de gratis RI&E Bouwnijverheid. Dat bespaart u veel tijd en geld.

Online workshop RI&E

Wilt u hulp bij het invullen van een actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie en meteen een Plan van Aanpak opstellen? Bij voldoende belangstelling kunnen we in samenwerking met Volandis een online workshop organiseren. Laat uw gegevens achter, zodat wij u kunnen berichten als er voldoende belangstelling is:

  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
Deel dit artikel: