Tweede Kamer stemt in met 30 dagen betalingsverplichting
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
23 maart 2022

Wettelijke betaaltermijn grootbedrijf

De Tweede Kamer heeft op 15 maart ingestemd met het wetsvoorstel om de wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf op 30 dagen vast te stellen. Ook grote bedrijven moeten straks de rekening van hun mkb-leveranciers binnen 30 dagen gaan betalen. 

De betaaltermijn staat nu nog wettelijk op 60 dagen ingesteld. Zeer regelmatig wordt die termijn echter verder opgerekt, waardoor er bij mkb-bedrijven een financieringsgat ontstaat. Onterecht en onnodig! Samen met andere brancheverenigingen en koepelorganisatie MKB-Nederland wordt er al jaren gelobbyd om deze grote bedrijven bij wet sneller te laten betalen.

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het wetsvoorstel. Gelukkig, want het is inmiddels het vierde wetsvoorstel om betaaltermijnen te verkorten. Nu moet het wetsvoorstel nog naar de Eerste Kamer. Hopelijk komt na goedkeuring dan snel een einde aan de ‘kredietverstrekfunctie’ die grote bedrijven nu regelmatig bij mkb-bedrijven opeisen.

Regelmatig komt het voor dat er eenzijdig langere betaaltermijnen worden opgelegd. Maar ook het oprekken van offertetermijnen door overheidsinstellingen zorgen voor oprekking van betalingstermijnen. Daarom is nu nog specifiek aandacht voor het voortraject, met name de termijn tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en het goedkeuren daarvan. Want daarna zal de termijn van 30 dagen pas gaan lopen. Dit voortraject maakt dat de betaaltermijn in de bouw bijvoorbeeld gemiddeld 75 dagen is. Dat moet toch echt anders kunnen.

Deel dit artikel: