Per 1 juli 2022 wettelijke betalingstermijn van 30 dagen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
09 juni 2022

Wettelijke betaaltermijn grootbedrijf

De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel om de wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf op 30 dagen vast te stellen. Ook grote bedrijven moeten per 1 juli 2022 de rekening van hun mkb-leveranciers binnen 30 dagen gaan betalen. 

De betaaltermijn staat nu nog wettelijk op 60 dagen ingesteld. Zeer regelmatig wordt die termijn echter verder opgerekt, waardoor er bij mkb-bedrijven een financieringsgat ontstaat. Onterecht en onnodig! Samen met andere brancheverenigingen werd al jaren gelobbyd om deze grote bedrijven bij wet sneller te laten betalen.

In Staatsblad 175, 2022 is gepubliceerd dat het besluit om de wet betalingstermijn aan te passen per 1 juli 2022 ingaat. Gelukkig, want in de afgelopen jaren waren er meerdere wetsvoorstellen om de wettelijke betaaltermijnen te verkorten, die het niet haalden. Hopelijk komt nu een einde aan de ‘kredietverstrekfunctie’ die grote bedrijven regelmatig bij mkb-bedrijven opeisen.

Eenzijdig worden namelijk regelmatig langere betaaltermijnen opgelegd. Maar ook het oprekken van offertetermijnen door overheidsinstellingen zorgt voor langere betalingstermijnen. Er is daarom ook al specifieke aandacht gevraagd voor het voortraject, met name de termijn tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en het goedkeuren daarvan. Want daarna zal de termijn van 30 dagen pas gaan lopen. Dit voortraject maakt dat de betaaltermijn in de bouw bijvoorbeeld gemiddeld 75 dagen is. Dat moet toch echt anders kunnen. Lees er hier meer over.

Deel dit artikel: