Hogere onbelaste vergoedingen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
07 februari 2019

Werkkostenregeling wordt verruimd

Vanaf 2020 mag u tot € 2000,- hogere onbelaste vergoedingen gaan geven aan uw werknemers. De werkkostenregeling, waarmee werkgevers bijvoorbeeld een kerstpakket of een bedrijfsuitje kunnen geven, wordt verruimd. Dit wordt gedaan op zo’n manier dat kleine werkgevers relatief het meeste voordeel hebben.

De ministerraad heeft dit besloten op voordracht van staatssecretaris Snel van Financiën. Het is de bedoeling dat de verruiming vanaf 1 januari 2020 gaat gelden. Op dit moment mogen werkgevers tot 1,2% van het totale fiscale loon (de loonsom van alle medewerkers samen) onbelast vergoeden of verstrekken. Dit is de vrije ruimte. Daarbovenop kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld, zoals voor reiskosten, een telefoon of opleidingskosten.

Van 1,2% naar 1,7%

Dit percentage wordt verhoogd naar 1,7% voor de eerste € 400.000,- van het totale fiscale loon. Dit betekent bij een loonsom van € 400.000,- dat u in de nieuwe situatie € 6.800,- onbelast beschikbaar kunt stellen in plaats van € 4.800,- nu. Voor het bedrag boven € 400.000,- blijft het percentage van 1,2% gelden.

VOG-verklaring

Met name midden-en kleinbedrijven hebben voordeel van aanpassing van deze regel. Daarnaast wordt de vergoeding die de werkgever aan de werknemer geeft voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) voortaan toegevoegd aan de lijst vrijstellingen.

De verruiming is een uitwerking van de 100 miljoen euro die door het kabinet vorig jaar augustus beschikbaar is gesteld voor lagere lasten op arbeid voor het mkb.

Deel dit artikel: