Afbouwopleidingen in Nederland
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 juli 2022

Welke MBO-opleiding volg je waar?

In het schooljaar 2022-2023 gaat gelukkig eindelijk de nieuwe vloerenopleiding van start en kan er op steeds meer scholen de opleiding tot plafond- en wandmonteur worden gevolgd. De natuursteen opleiding in Nieuwegein staat in de hele sector goed bekend en waar stukadoors hun opleiding kunnen volgen, weten de meeste werkgevers wel. Toch leek het ons overzichtelijk om precies aan te geven waar welke mbo-opleiding kan worden gevolgd. Want ook op latere leeftijd kun je instromen, of kiezen om alsnog op een hoger niveau door te leren. 

Het middelbaar beroepsonderwijs wordt binnen aangeboden als beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en beroepsopleidende leerweg (bol). Beide leerwegen zijn geïntegreerd in een landelijke kwalificatiestructuur en bieden gelijke kansen. In onze sectoren hebben veel studenten de voorkeur voor de bbl-opleiding, waarbij er 4 dagen gewerkt wordt in het leerbedrijf en er 1 schooldag is. Toch wordt op verschillende scholen ook de bol-opleiding aangeboden, waarbij theorie en praktijk op school worden geleerd. Voor sommige studenten is dit een prettiger leerweg om zich goed klaar te stomen voor de praktijk. 

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kent vijf niveaus:

  • Entreeopleiding (1 jaar; kwalificatieniveau 1)
  • Basisberoepsopleiding (2 jaar; kwalificatieniveau 2)
  • Vakopleiding (3 jaar; kwalificatieniveau 3)
  • Middenkaderopleiding (3 of 4 jaar; kwalificatieniveau 4)
  • Specialistenopleiding (1 jaar na een relevante vakopleiding; kwalificatieniveau 4)

De meeste mbo-opleidingen worden aangeboden door regionale opleidingscentra (ROC’s) en die werken op hun beurt nauw samen met het bedrijfsleven. In onze sectoren onderhouden de NOA Opleidingsbedrijven Afbouw nauw contact met de school. Ook kan een opleidingsbedrijf een praktijkopleiding aanbieden (bijvoorbeeld Opleidingscentrum West-Brabant in Rijsbergen). Dit is voor zij-instromers, statushouders en jongeren met een leerbeperking een fijne praktische opleiding, waarvan we de laatste jaren steeds meer studenten zien die doorstromen naar niveau 2.

Goed opgeleide vakmensen

In onze sectoren zijn heel veel producenten en ondernemers actief om een bijdrage te leveren aan kwalitatief goed onderwijs. Als Erkend leerbedrijf, (gast)docent, examinator, door mee te praten over het onderwijsprogramma, stageplekken te bieden, of bestuurder te zijn van een Opleidingsbedrijf. Iedereen heeft als doel om goed opgeleide vakmensen af te leveren in de afbouwbedrijfstak. Geweldig, want we hebben voor de toekomst echt nog veel meer vakmensen nodig. Dus weet je, of ken je nog iemand die komend schooljaar graag een (vervolg)opleiding in de afbouw wil volgen? Meld hem of haar dan z.s.m. aan bij een school naar keuze.

Afbouwopleidingen in Nederland

OpleidingNiveauLocatieInstelling
Dekvloerenlegger2NuenenBedrijfsopleidingen ROC Midden NL
Plafond- en wandmonteur2VroomshoopROC van Twente
2AmersfoortDe Vakopleiding
2's-HertogenboschKoning Willem I College
2AssenDrenthe College
Stukadoor2Bergen op ZoomCurio
2RosmalenKoning Willem I College
2RotterdamTechniek College
2PurmerendROC Midden-Nederland
2AssenDrenthe College
2ZutphenAventus
2VroomshoopROC van Twente
2NieuwegeinROC Midden-Nederland
Gezel stukadoor3AssenDrenthe College
 3Bergen op ZoomCurio
 3RosmalenKoning Willem I College
 3RotterdamTechniek College
 3PurmerendROC Midden-Nederland
 3AssenDrenthe College
 3ZutphenAventus
 3VroomshoopROC van Twente
 3NieuwegeinROC Midden-Nederland
Decoratiestukadoor4ZupthenAventus
Natuursteenbewerker2NieuwegeinROC Midden-Nederland
Allround Natuursteenbewerker3NieuwegeinROC Midden-Nederland
Deel dit artikel: