‘Rendieren hebben alle tijd, jakkeren heeft geen zin’
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
29 februari 2024

Voor het goede doel

In slechts 10 dagen reden Raymond Janssen van Janssen Stukadoors uit Wijchen en zijn vrouw Lisa in hun eigen Volvo naar de Noordkaap en weer terug. Een tocht van dik 7.400 kilometer door een witbesneeuwd landschap bij temperaturen van min dertig graden. Met de tocht haalden ze € 6.000,- op voor een goed doel: Stichting CAP, waar mensen met een beperking kunnen paardrijden.

Raymond deed in het verleden al eens mee aan een rammelbakkenrace en is dol op autorijden. Zijn vrouw Lisa houdt ook van autorijden, maar wilde bij min 30 graden wel graag in een bed slapen. Het werd de Polar Experience, een tocht van ruim 7.000 kilometer met eigen auto naar de Noordkaap. In de winter. Afgelopen januari was het zover. Raymond: “Vierwielaandrijving was niet verplicht, maar zeker aan te raden. We moesten alleen voor nieuwe winterbanden met voldoende profiel zorgen. En natuurlijk sneeuwkettingen, wollen dekens, reddingsdekens, noodverlichting, zaklampen, rantsoen, extra diesel, een reservewiel, EHBO-kist en afzetlint voor als we onverhoopt stil zouden komen te staan. Wat gelukkig niet gebeurd is. Zes andere deelnemers hebben de tocht voortijdig moeten afbreken.”

Raymond en Lisa bij de Noordkaap.
Raymond en Lisa bij de Noordkaap.

Sommige deelnemers aan de Polar Experience kozen een goed doel. Raymond en Lisa besloten geld in te zamelen voor de Stichting CAP. “Onze dochters rijden paard en zijn samen met Lisa jaarlijks vrijwilliger bij een evenement van Stichting Cap. Stichting Cap zorgt ervoor dat mensen met een (meervoudige) beperking kunnen paardrijden en worden hierdoor gestimuleerd in hun fysieke, emotionele en mentale ontwikkelijk. Ze zijn bijna volledig afhankelijk van donaties. We hoopten op ongeveer tweeduizend euro, maar dat werd drie keer zoveel. Geweldig natuurlijk!”

De reis zelf was ook onvergetelijk. Doel van Raymond en Lisa was vooral weer veilig thuis komen, ze eindigden uiteindelijk als tweede in het eindklassement. Ondanks de deelname van enkele offroad-auto’s. “De bedoeling was niet om zo snel mogelijk te rijden, maar om ideale - en veilige - tijden te rijden. Er waren virtuele flitspalen ingebouwd. Dus genoeg pauzes en je aan de maximumsnelheid houden. Best een uitdaging voor mij”, legt Raymond uit. Het mooiste aan de rit vond Raymond de barre omstandigheden: sneeuwstormen en min 30 graden Celcius. “En het was maar een uur of 4 per dag licht. Maar als je dan in colonne het laatste stuk steil omhoog naar de Noordkaap rijdt, met aan de linkerzijde de zee en rechts alleen maar sneeuw… dat is magisch! Net als de rendieren die zomaar oversteken. Die beesten hebben alle tijd. Dus jakkeren heeft ook helemaal geen zin.” 

Deel dit artikel: