Plafond- & Wanddag laat blik op de toekomst zien
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 november 2021

Van VR en AR, exoskeletten tot een heuse boorrobot

Natuurlijk, de Plafond- & Wanddag was altijd al meer een netwerkdag dan een beurs waarop noviteiten te zien zijn. Toch hadden bijna alle exposanten op 10 november jongstleden wel iets nieuws meegebracht naar het Hart van Holland in Nijkerk.

Meteen bij binnenkomst in het theater, waar de ruim 25 exposanten hun stands hadden opgesteld rondom een aantal foodtrucks en een bar, struikelen we bijna over de stand van Spit Paslode. Zeker geen onbekende in de afbouw, maar de afgelopen jaren wat minder actief, zo zegt het gevoel. “Klopt”, zegt managing director Anton van Den Bosch. “We hebben ons in de afgelopen jaren wat meer op de aannemerij gericht, nu willen we er ook weer voor de afbouw zijn. Vandaar dat we hier niet wilden ontbreken. Zeker voor de plafond- en wandmontagebedrijven zijn onze snoerloze nagelapparaten zeer geschikt. Net als de wandschuurmachine met stofzuiger.” 

Van lawaaiig gereedschap naar akoestiek is op deze Plafond- & Wanddag slechts een kleine stap. In de stand van Ecophon heerst een weldadige rust. Tenminste, wanneer je tussen de twee akoestische wandelementen gaat staan. Dan valt opeens al het gezellige geroezemoes van de beursvloer weg. “Wat een verschil hè”, lacht business unit manager Johanna Westera. “Deze panelen worden veel gebruikt in klaslokalen en ziekenhuizen. Juist op die plekken veroorzaakt lawaai stress en concentratieproblemen. Met onze oplossingen dragen we bij aan gelijke kansen voor kinderen.” Dan krijgt uw verslaggever een VR-bril en een koptelefoon op. Hij waant zich op een school waar hij door de lokalen, gymzaal en een auditorium kan wandelen. Iedere keer wanneer hij een ruimte betreedt, is dat zonder akoestische panelen aan plafond en wand. Met een klik van de controller kunnen die panelen alsnog worden bevestigd. En iedere keer daalt een heerlijke stilte neer. “Met VR en AR (Acoustic Reality) kunnen we onze klanten - architecten en eindgebruikers, maar zeker ook de plafond- en wandmonteurs - laten ervaren wat onze producten precies doen”, legt Westera uit. “In de toekomst zelfs met de door een architect zelf ontworpen gebouw.” 

Een paar meter verderop legt Frans van der Graaf, salesmanager bij Rockfon, uit hoe de Rockfon plafondoplossingen bijdragen aan een duurzamere planeet. “Duurzaamheid en circulair bouwen zijn voor ons nu echt ‘damned serious’”, stelt Van der Graaf. “Over twee jaar moeten kantoorgebouwen allemaal energielabel C hebben. Met onze isolatieoplossingen spelen we daar op in.” 

Orange Climate is een nieuw gezicht op de Plafond- & Wanddag. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en importeert innovatieve en duurzame (onderdelen van) klimaatbeheersing voor bedrijven. Zo verzorgt dochteronderneming OC Autarkis onder andere PCM klimaatplafonds in de utiliteit. Maar het draait zijn hand ook niet om voor warmteopslag in plafonds of vloeren.

System Flex en Construsoft hebben de handen ineengeslagen om ook afbouwbedrijven aan het BIMmen te krijgen. Beide bedrijven hebben samen een aantal tools ontwikkeld waarmee iedere afbouwer laagdrempelig aan de slag kan met 3D ontwerpen en BIM, zonder daarvoor zelf dure software aan te moeten schaffen. En ook op deze stand laten ze dat graag zien met behulp van de allermodernste techniek: Augmented Reality. Ofwel: met een speciale bril die in een bouwhelm is geïntegreerd zijn hele bouwtekeningen in de realiteit te projecteren. Een monteur ziet de werkelijkheid als in een computergame en hoeft slechts instructies uit te voeren. Jos Obbink, marketing manager bij Construsoft: “Met de software die we samen met System Flex hebben ontwikkeld, kun je van een 2D-tekening heel makkelijk een 3D omgeving maken waarmee alle betrokkenen aan de slag kunnen. En met de configurator van System Flex kan iedereen in een 3D viewer een ruimte ontwerpen waarbij zelf wanden en deuren geplaatst kunnen worden.”

In de hoek van het Theater heeft Saint-Gobain Gyproc uitgepakt. Niet alleen tonen ze op de beursvloer hun Regips: gipsplaten die gegarandeerd uit 30 procent gerecycled materiaal bestaan, ook de FireBloc WP komt aan bod: een brandwerende glasvezelversterkte gipskartonplaat die 30 minuten brandwerend is. En dat ook Saint-Gobain circulariteit heeft omarmd, blijkt uit het feit dat de banieren die de stand sieren straks in een sociale werkplaats zullen worden vermaakt tot tassen. Halverwege de middag wordt Schuurmans Afbouwsystemen ten overstaan van vele vakbroeders nog een keer in het zonnetje gezet. Schuurmans won met de bouw van de Pontsteiger in Amsterdam immers onlangs de internationale Gyproc Trophy. Gyproc Nederland feliciteerde Schuurmans nogmaals met deze prachtige waardering op dit internationale podium, waar de top van de mondiale afbouwwereld zich presenteerde.

Profielenfabrikant Dingemans Elementenbouw was niet naar Nijkerk afgereisd om volstrekt nieuwe innovaties aan de markt te tonen. Maar Ton van der Ven, commercieel technisch adviseur, deed graag uit de doeken waarop Dingemans zich onderscheid van de rest. “We kunnen ieder metalstud profiel maken”, zegt Van de Ven. “En dat doen we met zeer korte levertijden. Bovendien kunnen we verticale profielen in de lengte leveren en dat scheelt een montagebedrijf tijd. We kunnen U-profielen voorbeplakken met akoestisch foamband. Ook dat scheelt tijd. En we hebben een eigen palletsysteem waarbij de profielen gegarandeerd op de juiste verdieping worden afgeleverd. Ook dat levert de afbouwer een forse besparing op.”

Aan weerszijden van Dingemans staan dan al de hele middag mensen in vreemde poses rare bewegingen te maken. Zowel op de stand van Knauf - die er een langdurig onderzoek met stukadoors naar doet - als bij Hilti worden de voordelen van werken met een exoskelet uit de doeken gedaan. Want ook plafond- en wandmonteurs werken immers veel boven hun macht en dan is wat extra mechanische ondersteuning niet alleen prettig, maar ook een stuk gezonder op de lange termijn, legt Ferenc Barten, Trade Manager Afbouw bij Hilti uit. “We hebben dit exoskelet sinds het begin van dit jaar in ons assortiment en er zijn nu zeker al 15 tot 20 klanten in de afbouw mee bezig. Bij installatiebedrijven zijn dat er een stuk meer, maar die lopen vaak wat voorop.” Het past in de trend om steeds meer te letten op duurzame inzetbaarheid en de gezondheid van bouwplaatsmedewerkers, zegt Barten. “Stofbeheersing en trillingsbeperking zijn bij Hilti ook een constant aandachtspunt.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten wijst hij naar de grote blikvanger op de Plafond- & Wanddag. “Hiermee maak je heel veel zwaar werk voor mensen overbodig”, grijnst hij terwijl hij naar de Jaibot wijst. “Dit is onze semi-automatische boorrobot. Die draagt bij aan een hogere productiviteit, planbare output, betere kwaliteit en een gezondere werkomgeving.” Barten laat vervolgens zien hoe op een schermpje op de afstandsbediening alle gaten zijn ingetekend die in een bepaalde ruimte geboord moeten worden. Iedere toepassing (gas, elektra, water) heeft een andere kleur die ook door de robot op het plafond gemarkeerd wordt. Met een druk op de knop zat de Jaibot zich in beweging en boort op eigen kracht in razend tempo zijn gaten. “Hij kan het zelfs volledig autonoom”, legt Barten uit. “Maar dat mag met de huidige wet- en regelgeving nog niet.” Uw verslaggever zag echter een blik in de toekomst van de afbouw. En een oplossing voor het schreeuwende personeelstekort.

 

Deel dit artikel: