Hoe privacy veilig is dat?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 februari 2022

UBO-registratie

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben onze regering opgeroepen om de voor BV’s, verenigingen en stichtingen verplichte registratie in het UBO-register op te schorten. Advocaat-generaal Pitruzzella van het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft namelijk vragen gesteld over de juridische geldigheid van het Ultimate Beneficial Owners register. 

Door de Kamer van Koophandel zijn al langere tijd geleden alle belanghebbenden – oftewel de UBO’s – aangeschreven dat uiterlijk 27 maart 2022 de registratie geregeld moet zijn. In het UBO-register moeten namelijk alle natuurlijk personen vermeld worden, die in een BV, stichting of vereniging ‘aan de touwtjes trekken’. Dit komt voort uit een Europese richtlijn die witwassen moet tegengaan. 

Een deel van het UBO-register is tegen een kleine vergoeding voor iedereen op te vragen. Hierover zijn vragen gesteld, omdat getwijfeld wordt aan de privacy. Vorig jaar heeft het Hof echter besloten dat het Nederlandse register onder de huidige voorwaarden open mag blijven. De conclusie van advocaat-generaal Pitruzzella bij dat hof luidt echter dat de Eureopese regels uitgelegd moeten worden en dat geregistreerde UBO’s moeten kunnen achterhalen wie er informatie over hen opgevraagd hebben. Tevens stelt hij vragen of het juridisch wel mag dat iedereen een deel van de UBO-informatie kan inzien. 

Het advies van Pitruzzella is voor het Hof niet bindend, maar er loopt op Europees niveau wel een zaak over. Daarom hebben koepelorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW onze regering opgeroepen de deadline van 27 maart 2022 uit te stellen en de uitspraak van deze zaak af te wachten. Het Europese Hof van Justitie zal naar verwachting in de zomer van 2022 uitspraak doen.

Lees in onze kennisbank meer over de verplichte registratie in UBO.

Deel dit artikel: