De organisatie van het jaarlijkse Rondje van de NOA hoofdsector Stukadoren & Afbouw had zich goed voorbereid. Nadat er tijdens het laatste rondje, inmiddels vanwege corona alweer enkele jaren geleden, flink wat regen viel, waren er nu volop NOA paraplu’s voor de deelnemende leden. En dus waren de weergoden ons goed gezind? De hele dag werd afgelegd in een stralende Limburgs zonnetje.
Voor veel NOA-leden was het waarschijnlijk vroeg opstaan op 25 juni jl. Niet dat dat nou voor de meeste ondernemers zo bijzonder is, maar voor een zaterdag wel noemenswaardig. De reden hiervoor was dat iedereen vroeg verwacht werd bij Lumière in Maastricht. Deze oude energiecentrale van de Sphinx kent tevens een lange traditie als vertoner van alternatieve films. Ondanks dat Maastricht voor veel leden niet naast de deur ligt, werd er door het bestuur van de hoofdsector Stukadoren & Afbouw toch voor een rondje Maastricht gekozen. Zo kon ook eens waardering worden uitgesproken voor onze zuidelijke leden die altijd grote afstanden afleggen om andere NOA-bijeenkomsten te bezoeken.
Op een paar leden (en de gastspreker 😁) na was iedereen ruim op tijd om de gereserveerde koffie en échte Limburgse vlaai tot zich te nemen. En - zoals men in Limburg zegt – fijn bij te “klasjeneren” (praten). Na de koffie vertrokken de deelnemers in groepjes onder deskundige leiding van Maastrichtse stadsgidsen, die de deelnemers het historische centrum en de mooiste plekjes van de stad lieten zien. Al wandelend werden onder andere pittoreske straatjes van het Stokstraatkwartier, het charmante Onze Lieve Vrouwenplein en het bekende Vrijthof bezocht. Ook de stadsmuren, de Heipoort en het Jekerkwartier werden aangedaan. Aan de hand van boeiende verhalen en humoristische anekdotes werd de geschiedenis van Maastricht verteld; van Romeinse nederzetting tot belangrijke garnizoensstad en vroege industriestad. Daarbij kwam ook de typische Bourgondische Maastrichtse levenswijze aan bod; de zogenaamde ‘Mestreechter Geis’, leef, it, dreenk en zingk (leef, eet, drink en zing).
De wandeltocht eindigde na een kleine twee uur in het oudste wijnhuis van Nederland, Thiessens Wijnkoopers. Het indrukwekkende pand met 1200 m² authentieke wijnkelders is een van Maastrichts cultuurhistorische schatten. Hier kwamen alle NOA-leden weer samen en tijdens de ontvangst werden ze verlaat toegesproken door Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, die vertelde over de unieke keramiekvondsten in de stad. Daarna werd iedereen verwend met een zeer smakelijke en uitgebreide lunch. Tussen de gangen door werden de leden rondgeleid door de magnifieke wijnkelders. Sinds 1717 worden in dit pand wijnen gebotteld, geproefd en verkocht. In de mergelkelders ligt een schat aan flessen wijn. De rondleiding heeft de leden in vele opzichten aangenaam verrast.
Na afsluiting van de ledenbijeenkomst maakten veel leden gebruik van de mogelijkheid om te shoppen, de TEFAF te bezoeken, naar het bierfestival te gaan of nog even te blijven hangen om met collega ondernemers te netwerken en sterke verhalen te vertellen.
We blikken terug op een geslaagde dag die volgend jaar zeker te herhalen is. Welke stad zullen we dan met ons ‘Rondje’ vereren?