Is jouw ondernemersvermogen van jou?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 september 2022

Scheiden en de huwelijkswet

Niemand gaat ooit trouwen met de intentie om later weer te scheiden. Toch komt het na de zomervakantie regelmatig voor dat stellen besluiten zonder elkaar verder door het leven te gaan. Dankzij de aangepaste huwelijkswet zijn ondernemers bij een scheiding onder bepaalde voorwaarden beter beschermd. Dit geldt voor huwelijken - en geregistreerde partnerschappen - die na 1 januari 2018 zijn gesloten. 

Huwelijken en geregistreerd partnerschappen vóór 1 januari 2018 werden standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen, tenzij er wat anders werd afgesproken. Het vermogen van beide partners is dan gemeenschappelijk bezit en daar valt dan ook een eigen bedrijf onder. Tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgenomen, wordt het vermogen van de onderneming eerlijk verdeeld.

Huwelijkswet sinds 2018

Mensen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd, trouwen standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Deze nieuwe regels gelden ook voor geregistreerd partnerschappen. Ondernemers hebben daarmee hun persoonlijk vermogen beter beschermd. Alles wat je aan vermogen hebt opgebouwd voordat je ging trouwen blijft gewoon van jou. Dus ook het vermogen van je eigen bedrijf.

Vermogen verdelen

Jouw onderneming speelt tijdens een echtscheiding een belangrijke rol. Want na een scheiding heeft je ex-partner wél recht op een deel van het vermogen dat is opgebouwd vanaf het moment dat jullie trouwden. Tenzij je dit hebt uitgesloten met huwelijkse voorwaarden. Heb je een onderneming opgestart nadat je getrouwd bent, dan gelden weer andere voorwaarden. Al het vermogen dat je opbouwt wordt dan gezien als gemeenschappelijk bezit. Ook dit kun je als ondernemer afschermen met huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden

Veel ondernemers in Nederland kiezen voor de optie om huwelijkse voorwaarden op te nemen. Met je partner maak je vooraf afspraken over de verdeling van inkomen en het vermogen van je eigen bedrijf, mochten jullie ooit gaan scheiden. Deze afspraken laat je op papier vastleggen door een notaris. Trouwen op huwelijkse voorwaarden geeft geen garantie dat je ex-partner helemaal geen aanspraak kan maken op een deel van de waarde van je onderneming. Bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden wordt namelijk meestal een verrekenbeding opgenomen. Hiermee scheid je de vermogens, maar het inkomen uit de onderneming moet wel periodiek of finaal verrekend worden.

Iedere scheiding en situatie is uniek. Ook de wet- en regelgeving kan soms op meerdere manieren worden uitgelegd. Het hangt er ook sterk vanaf hoe partners uit elkaar gaan en of er nog goed overleg mogelijk is. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren door een specialist. 

Bron: MKB Servicedesk 

 

Deel dit artikel: