Van 0,1 microgram per kilo naar 0,8
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
05 december 2019

Nieuwe PFAS-norm lijkt bouw wat lucht te geven

De landelijke norm voor PFAS in de grond gaat van 0,1 microgram per kilo - de laagst meetbare hoeveelheid - naar 0,8 microgram. Minister Van Veldhoven heeft onderzoek laten doen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares naar een zogeheten achtergrondwaarde. Deze waarde was nodig omdat van veel stukken grond niet bekend is hoeveel PFAS er voorkomt.

Door de ruimere norm mag een groot deel van de bagger- en bouwwerkzaamheden die stil lagen worden hervat. Daarnaast werkt het kabinet aan een steviger vangnet voor ondernemers. De overheid moet tijdelijk voor een groter deel garant kunnen staan voor leningen die gezonde middelgrote en kleine bedrijven afsluiten als zij in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen. Een bestaande regeling wordt verruimd. Van Veldhoven en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zijn hierover in gesprek met banken en andere betrokken partijen.

Daarnaast wil Van Veldhoven binnenkort aan de slag met proeven om grond met PFAS te reinigen. Op Europees niveau wordt verder gewerkt aan een verbod op bepaalde niet-essentiële PFAS. "Waar het om gaat, is dat we de kraan dichtdraaien", zei Van Veldhoven vrijdag na de Ministerraad. "We zijn nu de rotzooi aan het opruimen." Ze maakt de vergelijking met de stikstofuitstoot, die na de uitspraak van de Raad van State ook omlaaggaat.

Niet-essentiële stoffen die tot PFAS behoren, zijn bijvoorbeeld stoffen in de anti-aanbaklagen van pannen, of vochtwerende stoffen in kleding. Daar zijn genoeg alternatieven voor, aldus de minister. Bepaalde PFAS zitten ook in medicijnen. Die worden nog gewoon toegelaten.

Deel dit artikel: