Per 1 januari 2022 gelden nieuwe subsidieregels voor de verduurzaming van een woning. Vanaf minimaal twee verduurzamingsmaatregelen kan de woningeigenaar 30% van de kosten vergoed krijgen. In 2021 was dit 20%. Vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas worden onder de verduurzamingsmaatregelen gerekend.
De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
De ISDE subsidie is vorig jaar ingevoerd als de opvolger van SEEH. Woningeigenaren konden toen bij een investering van minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen al 20% subsidie aanvragen. Met ingang van 1 januari 2022 is dat onder voorwaarden 30% geworden.
Als u isolatiewerkzaamheden verricht, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van actuele regelgeving en uw klanten hierover - voordat u met het werk begint - te informeren. U als afbouwspecialist en lid van NOA kunt het natuurlijk niet maken om onvoorbereid aan de gang te gaan en achteraf een teleurgestelde opdrachtgever hebben die niet de subsidie krijgt waarop gerekend is. Wijs uw opdrachtgever daarom op de website van de overheid. Geef aan dat uw opdrachtgever zich daar exact aan moet houden, omdat het anders mis kan gaan. Of subsidie wordt verstrekt, is afhankelijk van tal van voorwaarden. Lees onze tips en verwijs klanten naar de website van RVO.