Stelselmatige stijging
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
10 december 2020

Gemiddelde pensioenleeftijd boven 65 jaar

In november bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers over de gemiddelde pensioenleeftijd naar buiten. De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2019 verder gestegen naar 65 jaar en één maand. Vier maanden hoger dan in 2018. Gelukkig is er nu voor werknemers in de afbouw de Zware beroepenregeling, met de mogelijkheid 3 jaar eerder te stoppen met werken.

Met pensioen gaan voor de 65e verjaardag komt steeds minder voor. Ruim 65% van de werknemers die in 2019 met pensioen ging, was 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop mensen hun werkzame leven stoppen, stijgt al jaren. Niet gek natuurlijk, want de AOW-leeftijd is de afgelopen jaren stapsgewijs verhoogd en de overheid stimuleert werknemers om langer te blijven werken. 

Begin deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd op ongeveer 61 jaar. Sindsdien neemt de gemiddelde leeftijd stelselmatig toe en kwam deze volgens CBS vorig jaar dus uit op 65 jaar en 1 maand.

Zware beroepenregeling

Omdat het niet voor alle werknemers in de afbouw is weggelegd om gezond de pensioengerechtigde leeftijd te behalen, maakten cao-partijen Afbouw dit jaar als eerste sector een afspraak om eerder met pensioen te kunnen. Met ingang van 1 januari a.s. is het voor bouwplaatsmedewerkers onder voorwaarden mogelijk om 3 jaar eerder te stoppen. Lees meer over de Zware beroepenregeling.

Deel dit artikel: